torek, 19. junij 2012

Jabolko kot tabla za učiteljico angleškega jezika

Ali ste vedeli, da je v ZDA, na Danskem in Švedskem v 19., 20. in 21. stoletju sveže jabolko predstavljalo tradicionalno darilo otrok svojim učiteljem? Skratka, jabolko je simbol učiteljev in znanja, še več, je simbol hvaležnosti in podpore, ki jo učitelji nudijo skozi šolsko leto svojim učenecem. Torej je to najboljše darilo, ki jo lahko učenec učitelju da. 
Našla sem tudi ta primerjalni zapis med jabolkom in učiteljem, ki pravi:
  • Jabolka in učitelji so različnih barv, velikosti in okusov
  • obojni imajo čvrsto zunanjost in raznoliko ter diskretno notranjost
  • Jabolka imajo semena iz katerih vzklije nova generacija, tako kot ima učitelj svoje znanje, ki ga širi med mnogimi generacijami
Tako mislim, da bo to papirnato jabolko prav tako pravi simbol za hvaležnost, ki jo nosi v sebi 6. b do svoje razredničarke in učiteljice angleškega pouka.
Še več, njena notranjost skriva še veliko. Na primer žepek v katerem se skrivata 2 knjižni kazali, pa učenjaška sova, ki ne sme manjkati in še dva bela lista, ki nudita dovolj prostora za besede hvaležnosti in podpise:
2 knjižni kazali sta narejeni tako, da se zatakneta za stran v knjigi:
Pa še to, uporabila sem pravo barvo za šolske table in tako se mi zdi, da je jabolko v obliki table še toliko bolj originalno. Tako bi lahko bil napis dejansko napisan s kredo. Vendar, ker bi se spacal preden bi prišel na cilj, sem ga vseeno zapisala z belo barvico. Za konec pa vas samo še povabim, da skočite še na Ustvarjalno skrinjo nasvetov, kjer vam razkrivam kako si lahko iz naštancanega motiva same naredite šablono za čestitko, kot sem si jaz tole jabolko.
Če čutite hvaležnost do nekoga, mu to povejte. Ogreli mu boste srce! :)

26 komentarjev:

Andreja pravi ...

Ah ti pa res vedno presenetiš. Tvoje objave kar zažarijo. Tega o jabolkih in učiteljih pa nisem vedela. No sedaj vem. Hvala!

Simona pravi ...

Super je tale objava in primerjava jabolka z učiteljem. Novo znanje, ki ga nisem poznala. Izdelek pa spet prekrasen. Mi je nerodno, ker se ponavljam, vendar ne najdem drugih besed.

valentina pravi ...

Tega nisem vedela in se bere zelo zanimivo.
Izdelek pa kot vedno-čudovit!


lp

moi pravi ...

Hvala za vse napisano. Sem že opazila, da je simbol jabolka ponavadi prisoten pri darilih za učitelja, nisem pa točno vedela zakaj. Vedno se naučimo kaj novega ;)
Krasno jabolko in knjižni kazali. Pa to, z barvo za table, mi je noro dobro ;)

Klara pravi ...

Lepo si vse to naredila...najbolj pa mi je originala barva za table (ma kje jih najdeš :))...

Helena pravi ...

No, tega o jabolkih in učiteljih do zdaj nisem vedela. Ne samo to, da se mi na tvojem blogu "napasejo" oči, tudi naučim se kaj. Hvala za tole razlago in čudovito jabolko z vsemi dodatki.

VSE DOBRO pravi ...

Ob prvi fotografiji sem mislila, da so prave tablice :o))) Krasna ideja in lep pomen ... hvala za poučitev ... resnično odlična ideja in edinstvena in neponovljiva tvoja izvedba :o)))

Vse dobro ...

Hali pravi ...

Uauuu razlaga, pa darilo in vse.Super izgleda!

Nena pravi ...

super darilo ni kaj

Janja pravi ...

Ne nisem vedela, da jabolko in učitelji sodijo skupaj :). Zelo lepo darilo, ki si ga super oblikovala in okrasila. Lp

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Začela bom, da se tebi ZAHVALIM za tak čudovit prispevek. Ponovno sem se naučila nekaj novega.
Zahvaljujem pa se ti tudi za nasvete, ki si jih objavila na ustvarjalni skrinji nasvetov.
Zanima me pa, kje si uspela kupiti barvo za table?
nazadnje,ko sem spraševala po njej, mi je bilo rečeno, da se ne sme prodajati zaradi EU zakonov. Mogoče pa si ti našla barvo, ki ustreza EU zakonom.

Mojca pravi ...

Uau tole je pa super ideja Vladka. In tudi jaz nisem vedela, da otroci podarajo jabolka učiteljem, zanimivo. Tvoja so prav nekaj posebnega. LP

helena pravi ...

Čudovito in izvirno! Pa hvala za navodila...., ti si res pravi zaklad.......:):)

Tanja E. pravi ...

Enkratno, končni izdelek ter navodila. Ta učiteljica je res dobila izvirno in pravih vsebin polno zahvalno voščilnico. Hvala! LP:)

Andreja pravi ...

Ja ja vem, sem že delala čestitke z jabolčki in prav všečno mi je tole. Tudi tvoja čestitka je zelo lepa in super si jo skombinirala in dodala še krasne stvari.
Luštno in lepo kot vedno :-))

Metuljčica pravi ...

O super, kot vedno. Tudi sama nisem vedela o tej povezavi med učitelji in jabolkom. Všeč mi je tvoj zapis in izdelava, tvoje ideje pa so za "kapo dol"! Hvala ti.

Vladuška pravi ...

Jaz sem jo videla tako v Baumaxu, kot v Bauhausu. Očitno jih sedaj lahko prodajajo. Če imaš možnost preveri tudi ceno, ker je ta v Bauhausu bila 50% cenejša kot v prvi trgovini :)

Renata pravi ...

No, jaz tudi nisem vedela za tole povezavo med jabolkom in učiteljem. Kot vedno, pa je tvoj zapis enkraten, izdelek lep in še uporaben.

Tina pravi ...

Vladka, kako je to lepo. Joj, kako bi jaz jokala, če bi dobila kaj takšnega....

Maja pravi ...

Čudovito darilo, s še lepšim sporočilom. Tole z jabolkom nisem vedela je pa sila zanimivo. Hvala, da si delila z nami. :)

Alenka pravi ...

Darilca so res originalna!!! Čudovito narejena! Pa spet moja pohvala za razlago. Pri tebi se človek toliko nauči!!!

moyca pravi ...

Super si naredila vse skupaj...zelo so mi všeč darila s pomenom, v tem primeru, ko je za učiteljico pa sploh!!

AllyRose pravi ...

Nisem vedela, da obstaja toliko zapisov v zvezi z jabolkom. Krasne čestitke.

HRANDICA pravi ...

Fajn si izbrskala, tudi sama sem se spraševala od kod povezava jabolka in učitelja. Izdelki so lepi.

MarikaGabez pravi ...

Ti si Carica Vladka!!!
Tale jabolčna objava je čudovita. Tako z izdelki, kot besedami in vseh teh "pripovedovanjih in primerjavah" o jabolkih in učiteljih. Nisem vedela. Hvala.

Tadeja pravi ...

Ha :), vidiš, čovjek uči dok je živ. Uvijek sam jabuku povezivala samo sa Evom i rajem, eventualno s Newtonom. :)
Inače volim kojekakve pločice, a ove u obliku jabuke su više nego ljupke i ako su još i napravljene u vlastitoj izvedbi, doista su poseban poklon svakom učitelju i nastavniku. I hvala i za tutorijal o izradi šablone. :)