torek, 8. november 2011

Božično-novoletni napisi v slovenskem jeziku II.

Zelo sem vesela nad vašim navdušenjem nad štampiljkami. V komentarjih je tekla prav zanimiva debata tudi o tem ali se BOŽIČ piše z veliko ali malo začetnico. Kolikor sem izvedela, se zdaj v šoli učijo, da se prazniki, razen Prešernov dan, striktno pišejo z malo. Očitno sem sama že toliko stara, da izhajam iz stare šole :)), kjer so me naučili, da v voščilih pišem Božič in Novo leto z veliko začetnico. Prav s tega razloga, sem to avtomatsko prenesla tudi na štampiljke in hvala Bogu na koncu ugotovila, da glede na pravopis to dejansko ni napačno, saj le-ta: ''Dopušča pa Pravopis načelno možnost, da z veliko začetnico pišemo besede z veliko simbolno, čustveno vrednostjo. Za izražanje slednjega Pravopis torej dopušča tudi zapis Božič. Pri novem letu kot, vsaj pri nas, manj intimnem, manj simbolnem prazniku je to manj verjetno (v nobenem primeru pa ni pravilno pisati z veliko začetnico besedo leto). Če pa v voščilnem stavku, ki kot vaš omenja oba praznika, zapišemo božič z veliko začetnico (Božič), nas morda tudi pri novem letu kar samo potegne v zapis z veliko (Novo leto), saj verjetno nočemo deliti praznikov na bolj in manj pomembne, raba velike začetnice pri enem in male pri drugem pa marsikomu verjetno že vizualno implicira tudi to.'' (vir: http://www2.arnes.si/~lmarus/suss/arhiv/suss-arhiv-000004.html
Jasno je, da nekaterim to ne ustreza, drugim spet ustreza prav to. Se pa bo dalo tudi kaj pokombinirat in na primer uporabit božič, ki je napisan v celoti z veliki črkami v kombinaciji z 'vesel', na primer. Ampak o tem, kaj več še drugič. Hkrati pa tudi menim, da napisi na voščilnicah dopuščajo tudi drugačno kreativnost, ki ni nujno v skladu s pravopisjem. Saj bi zaradi vizualnega efekta lahko bile na primer vse prve črke besed z veliko, kar se da videt na marsikaterem tujem napisu. 

Tudi tokrat vam predstavljam 2 napisa. Prvi je še ena variacija klasičnega voščila, ki je oblikovan tako, da je lahko bolj osrednje postavljen in ga je možno tudi embosirati, kot v mojem primeru, z zelenim prahom. Želela sem doseči videz lesenih vrat v ozadju in napisa na leseni deščici, ki je obešen na ta vrata:
V drugem primeru pa sem upodobila naravno-pravljični motiv z dvema jelenčkoma, ki vlečeta sani z darili. Čeprav obstaja samo en Rudolf z rdečim nosom, na kar sem bila prijateljsko in v šali opozorjena :)))), pa sem sama dodala kar dva, ker je to Rudolfov sinček, ki ima prav tako rdeči nos :)))) Se mi zdi, da sta si kar podobna, kajne? :)))) Tukaj sem dodala malo drugačen in nič kaj klasični napis kot kontrast prejšnjemu: 'Mir na zemlji in v srcih!' Mislim da se lepo poda na kakšno lepo zimsko pokrajino, ki jo lahko dosežete s snežinkami in snegom. 
Z embosiranim napisom, pa se prijavljam na izziv pri Marini, kjer je pogoj prav embosiranje na vroči zrak. Še imate čas, da se prijavite tudi ve in se potegujete za bonbonček. Marina je namreč dobila svojo prvo resno službo! Čestitke ;))) 


Želim vam en vesel in srečen dan!

27 komentarjev:

Sabina D. pravi ...

Se strinjam :) Naj se vidi kreativnost ;)

Tanja pravi ...

Jaz rada kombiniram napise - tudi z različnimi pisavami in tudi zato so mi napisi AmyR všeč. So pa žal v angleščini, jaz pa bi jih raje imela v slovneščini. Komaj čakam, da dobim tvoje.

Še link na blog AmyR, ki ga mogoče poznaš in ti bodo njeni napisi lahko v inspiracijo.
http://prairiepaperandink.typepad.com/amyr/

Bodi lepo, Tanja

Helena pravi ...

O Božiču in božiču sem pisala že v komentar prejšnje objave :) Hvala tebi, da si našla strokovno razlago, kako lahko pišemo :)
Jelenčka sta mi čudovita in tudi sani so pravljične. a tako, da ima Rudolf že sinka? ja, saj je bil že čas :)
Komaj čakam na štampiljke. Mislim, da ne bom čakala do tvoje delavnice, ampak si jih privoščila že prej, če bodo na voljo :)

Helena pravi ...

Aja, še to: že v prejšnji objavi sem pozabila komentirati, kako dobro leseno podlago imaš za fotke :) Si si sama naredila?

Marina pravi ...

Vladka čudovita izdelka in prav tako napisa... še posebno mi je všeč prvi z Božičem/božičem... tudi mene so praznik Božiča učili pisati z veliko začetnico... tudi še v srednji šoli, ki pa niti ni tako zelo nazaj=) Hvala ker si se odločila za sodelovanje na mojem izzivu... lepo se imej...pappa

Vladuška pravi ...

Helena, ja sama sem si jo naredila oz. pobarvala. V Merkurju sem kupila te skupaj zbite deske in jih nato pobarvala, najprej z rjavim lakom, nato pa še z belo akrilno barvo na eni strani, na drugi strani pa je samo rjavo. Res je taka fotogenična in pride zelo zelo prav. :)))

Daša pravi ...

super so! tale "vesel božič" mi je res všeč

helena pravi ...

Napisi so super, na tvojih izdelkih pa so sploh špica. Ma jih že komaj čakam...:):)

Goga pravi ...

V debato o pravopisu se v prejšnji objavi nisem oglašala, ker priznam, sama sploh nisem bila pozorna na to. Je pa zame božič največji praznik in se mi zdi čisto primerno, če ga napišemo na voščilnice z največjo začetnico. Je pa seveda lepo in prav, da nas je Urška opozorila in smo tako prišli do čisto prave in pravile razlage o imenovanju praznikov.
Tudi ta dva napisa sta krasna sploh tisti prvi " mir na zemlji......" mi je zelo všeč, ker ni tako klasičen, katere srečujemo. Otvojih izdelkih pa ni več kaj reči, saj so vsi po vrsti vrhunski:).

Vladuška pravi ...

Hvala dekleta za pohvale. Lili, se popolnoma strinjam, da je fajn, da nas je Urška opozorila, saj smo se vse nekaj novega naučile, pa še v lušno debato smo padle :))

Andreja pravi ...

Spet dva super napisa in všeč mi je ker nista klasična, npr. da je drugačna pisava. Meni je pri tem všeč velika začetnica in jo tudi rada uporabljam, tako da mi napisa čisto ustrezata :-))
Čestitki sta pa itak takooo zelooo corti!

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Ja, Vladka, zelo sem navdušena nad novico o slovenskih štampiljkah, ti dve, ki si nam ju ponudila danes, pa si jih ODLIČNO prikazala tako v sliki- izdelkih kot v razlagi.
hmmm, kdor mene pozna ve, da je zame Božič vedno z veliko, zato od omene ne bi nikoli dobili Božič z malim b.
Rudolfa( oče &sin) sta mi tako všeč, da upam,da priletita tudi mimo mene ;)

HRANDICA pravi ...

Pravljični čestitki, s slovesnkimi voščili na naslovnici. A je še lahko boljše? :))

Kirena pravi ...

Super ideja za napise v slovenščini in še čudovito izvedbo. Pa naj bo Božič ali pa božič. Mene so tudi motili angleški, pa sem si kupila tiste črke od JustRite. Pomankljivost je ravno ta, da si omejen s fontom. Je pa fajn, da lahko napišeš kar hočeš.

MarikaGabez pravi ...

Zelo mi je všeč in Rudolf ali dva ali celo trije .... to nič ne spremeni. Zelo pravljično, čarobno.... ravno pravšnje in tako tvoje.

K pravi ...

Jaz sem slavistka in se prejšnjič ravno zaradi tega v to debato sploh nisem hotela spuščati, ker sem na strani tistih, ki praznike pišejo z malo.
Tudi tokrat se ne oglašam striktno zaradi tega, ampak zato, ker sem hotela opozoriti na to, da slovnična in slogovna pravila v angleščini narekujejo pisanje samostalnikov in pridevnikov z velikimi začetnicami npr. v naslovih, nemščina pa prav izrecno zahteva pisanje samostalnikov z veliko začetnico povsod v besedilu. To je razlog, da se, kot si navedla zgoraj, "da velike začetnice videt v marsikaterem tujem napisu".
Kar se mene tiče, ni prav, da se to prenaša v slovenščino. Ampak za spoštovanje pravil svojega jezika se pač odloča vsak materni govorec posebej in ima do tega po mojem mnenju vso pravico.
Pravopis prav tako narekuje kaj, česar zdrava pamet ne dopušča ...

K pravi ...

Še ena bolj osebna misel: jaz mislim, da se pri pisanju npr. praznikov, vikanja itd. z malo s tem besedi/dogodku ne krati spoštovanje. Mislim, da spoštovanje/cenjenje dogodka/osebe ni povezano z zapisom, ampak z mislimi in občutji do obojih.
(Upam, da je vsaj približno jasno, kaj sem hotela povedati.)

Simona pravi ...

Rudolfov sinček je prav simpatičen. In kako mu je podoben? :o)

Lepa voščilnica, še lepši napis.

Andreja pravi ...

Veš kaj, meni je en božičkov pomočnik prišepnil, da je slišal od prijatelja prijateljičine nečakinje, ki je pa to izvedela od škratka, ki je nečak od petega Božičkovega pomočnika, ki je odgovoren da je v hlevih pri Božičkovih jelenčkih vedno sveže seno, da ima .. samo da malo sapo zajamem... Rudi tudi bratranca ki mu od navdušenja pogosto pordi nos, še posebej če ga kdo fotografira.. No pa sem izdala skrivnost hihi. Hvala da si "velike in male" začetnice preverila in delila z nami. In seveda izdelek je kot vedno navdušujoč.

Vladuška pravi ...

Ha ha Andreja, tole pa je bilo prav zabavno.

K., hvala za tvoje mnenje in povsem razumem kar si želela povedati. Mislim pa, da smo res eni bili naučeni tako, drugi drugače in jaz menim, da nobena od obeh opcij ni napačna. Vsak pa naj si vzame tisto polovico, ki mu ustreza, pa smo vsi srečni. ;))) Dejstvo pa je, tako kot praviš, da velika začetnica ni bistvena, ampak spoštovanje in cenjenje. Še vedno pa tudi mislim, da si lahko pri čestitkarstvu privoščimo nekoliko več kreativnosti, ki ni nujno povezana s pravili. Tudi v umetnosti si privoščijo marsikaj kar se nam zdi čudno, nenavadno, odstopajoče. Včasih je potrebno pogledati tudi izven okvirjev.

Janja pravi ...

Rudolf in to kar 2x :)) ... zelo luštne voščilnice z napisi. Lp

Tanja E. pravi ...

Joj, Vladka, sem pregledala zadnjih nekaj z moje strani zamujenih tvojih objav in ti lahko samo čestitam!! Najprej za delavnico, uf z velikim veseljem bi prišla, že zato, da te spoznam v živo in še vse ostale sodelujoče, pa so zaenkrat, kot veš tovrstni projekti pri meni odloženi. Veliko ustvarjalnih užitkov vam želim, gotovo bodo tri urice čisto prekratke za ves ustvarjalni naboj, ki se bo med vami razvil.
In čestitke za čudovite slovenske napiše štampiljk. Odlična si!
Lepo, lepo te pozdravljam:)))

Creatissimo pravi ...

Lepe ideje in izbran format za taka motiva. In seveda odlični fotografiji!
Všeč mi je ta topla misel 'Mir na Zemlji in v srcih' - res prisrčno voščilo.
Za velike začetnice rečem le to, da sem enakega mnenja kot K., za naš in tuj jezik. In se strinjam, da je preveč prenosov tujega v naš jezik. Glede kreativnosti in svobode pa iz oblikovalskega vidika lahko rečem, da je tako: če je 'igranja' v tekstu (na eni voščilnici) več, se smatra za 'kreativni izraz', če pa je to le ena črka (in še to takšna, o kateri so različna mnenja), pa se to smatra za 'napako' (npr. pravopisno napako, oblikovalsko napako itd.). Tudi Mir na zemlji ali Zemlji porodi vprašanja, kaj je mišljeno, planet ali ne... Ne bom dolgovezila, pripombe dajem (ne bom več, ne bom več) zato, ker razmišljam tako: če se lotevaš resne, javne prodaje, potem je fino, da izbereš slog, ki ne bo porajal preveč nepotrebnih vprašanj (ker v trgovini ne dobiš zraven obrazložitve zakaj je nekaj tako; preprosto mora biti jasno na prvi 'pogled') in dilem. Če je to za prijatelje in osebe, ki pa jih poznaš, potem je pa drugače. Pa da ne bo pomote, jaz obožujem velike začetnice in jih velikokrat zavestno pišem vsepovsod, a vedno le v okvirih oblikovalsko-kreativnega ali osebnega sveta.
Ampak to so finese. Tvoj namen in trud in ideje so naravnost čudovite, vredne pohvale na kvadrat! Le tako naprej!

Tina pravi ...

Krasna napisa in krasni voščilnici. Tisti zelen les mi je sploh enkraten.

Anonimni pravi ...

Tako lijepo i kreativno, oduševila sam se!
Moram pohvaliti fotografije i blog!

Lijep pozdrav:)

Anonimni pravi ...

Čudovito :)
Za štampiljke vem, da se dajo tukaj kupiti, kaj pa štance oz. šablone za jelenčke in sani (če ni skrivnost)? :) Jih iščem že nekaj časa, pa ne najdem..

Vladuška pravi ...

Te jelenčke in sani je možno kupiti pri Scrapping Cottage: http://www.scrappingcottage.com/cottagecutzchristmas.aspx

Se jih pa veliko najde tudi v trgovinici Mavelu: http://www.mavelu.com/category.php?id_category=71&orderby=price&orderway=asc&p=1