petek, 3. december 2010

Fotografija v časopisu in nagrade tako ali drugače

Najprej opozorilo, splača se vam prebrati do konca :)

Naj z vami delim zgodbo preteklega tedna. Pred približno enim tednom me je Creatissimo prijazno opozorila po mailu, da so v časopisu Dnevnik objavili mojo fotografijo in mi poslala tudi fotografijo članka. Ko sem si zadevo ogledala, sem ugotovila, da so meni nič, tebi nič, lepo pobrali mojo fotografijo z bloga, ji odrezali okvir in napis 'By Vladka' in jo posadili zraven članka. Seveda ni bilo nikjer omenjeno komu slika pripada. Pa verjetno tudi nobena ne pričakuje, da bom napisala, da so me prej kaj vprašali, seveda da ne.

Nato sem se malo pozanimala in rečeno mi je bilo, da lahko zahtevam honorar ali objavo v časopisu, kjer bo navedeno kdo in kaj sem jaz. Takoj sem se lotila pisanja in uredniku poslala mail. Presenetljivo, odgovor je pribrzel nazaj z opravičilom in z obljubo izplačila honorarja. Z urednikom sva se nato pogovarjala še po telefonu in ta pogovor je bil čisto prijeten in sva razrešila nekatere nejasnosti. 

To objavo pišem samo za to, da boste vedele kako in kaj, če se vam zgodi kaj podobnega in hkrati se bo mogoče kdo tudi zamislil v prihodnje, ko bo kopiral kak izdelek, pa tega ne bo navedel. Nobeni od nas ne sme biti samoumevno, da poberemo kakšno idejo. Prav me ustvarjalke se moramo še posebej zavedat, da domisliti se nečesa, ni kar tako. Jaz velikokrat temu posvetim ogromno časa z listanjem knjig, brskanju po netu, razmišljanjem, da se mi utrne kakšna nova zamisel. In tudi izvedba tega ni kar tako. Verjamem, da je podobno z vami in zato ni prav, da si kar jemljemo ideje, pa tega ne povemo.

Sedaj pa k nagradicam. Najprej k tistim, ki sem jih prejela od vas. Hvala Mimoza, Alenka in Janja! Ker ni dolgo tega, ko sem pisala o sebi in o tem kaj imam rada, tokrat naloge ne bom izpolnila in upam, da mi tega ne zamerite!

Bom pa raje naredila nekaj drugega. Ker sem se že lani prelevila v Miklavža in sem se v njegovi koži počutila odlično, bom to ponovila tudi letos. Ker pa še nisem slikala, kaj vse skrivam v žakeljčku, naj bo to skrivnost. Časa  za komentar ni veliko, samo 3 dni, saj žrebam 6.12, tako da pohitite.
 Ste že kaj radovedne, kaj se skriva? Ste bile dovolj pridne? Ustvarjalne?

44 komentarjev:

AllyRose pravi ...

Sem se malce nasmejala ob tej tvoji objavi, ker ta časopisni trik že poznam. Veliko revij ima neeekje čisto na drobno zapisano, da oni lahko kar poberejo materijal, ti se jim pa potem oglasi, če boš slučajno opazil. Ne vem, meni se zdi to res grdo od njih. Pa honorar je tudi smešno majhen. Ja, no.. Vseeno je lepo, da so prav tvojo sunili, ker imaš res lepe izdelke. ;)

Anonimni pravi ...

Uh kar ne morem vrjeti da si nekdo upa javno objavit sliko brez privoljenja avtorja. In tako kot si napisala, se ustvarjalke resnično trudimo, da ne bi dobesedno posnemale drugih. Da dodamo v izdelek nekaj svojega. Me pa veseli, da si uspela rešit ta problemček.

Kar pa se darilca tiče, naj povem da sem bila zelooo pridna :)

Andreja pravi ...

Super se mi zdi, da si bila korajžna in se postavila zase. Žal to premalokrat storimo.

Tokrat se prvič postavljam v vrsto za kakšno darilce (se sploh lahko, če še nimaš svojega lastnega bloga?)

Andreja

Mojca - Artemma pravi ...

Popolnoma se strinjam s tabo. V naše ustvarjanje vlagamo veliko truda in časa in pa da se na koncu najde nekdo, ki ti tvoje delo popiha pod nosom je res grdo. Prav si nardila, da si jih poklicala. Drugič bodo malo bolj previdni.
Sicer pa draga Vladka enkratna si - vedi da obožujem tvoje mojstrovine (čeprav na žalost nimam dosti časa za pisanje komentarjev).
Pa še to - verjamem v Miklavža :). Lp!

Janja pravi ...

Res grdo, da jemljejo oz. objavljajo slike brez privoljenja... Vendar glavno, da si rešila ta problemček!

Drugače pa, dragi Miklavž, naj ti povem, da sem bila letos zelo pridnaaa...posebej zadnji teden ali dva, ko vsak dan odmetavam sneg pred hišo... :)Zato mislim, da si res zalužim darilo! :) :) :)

Sonja pravi ...

Nekaj podobnega se nam je par ustvarjalkam zgodilo pred leti. Ko so za reklamiranje ustvarjalnih delavnic uporabili naše fotografije, naših izdelkov. Vse, kar smo dosegle, je bil umik fotografij, o kakem opravičilu ali honorarju ni bilo govora.
Se mi zdi pa super, da smo kljub pregovorni slovenski foušiji še vedno toliko solidarne, da ena drugo opozarjamo na take neumnosti.
Le tako bomo počasi prepričali "tatove" avtorskih del, da se to ne počne.
Vsakič, ko na fotografijo lepim logo, bi ga najraje dala nekam na rob, da ne kazi fotografije izdelka, ki mi je všeč. Pa ga vedno večkrat prilepim bolj proti sredini.. in ga verjetno po tem tvojem zapisu še bolj vztrajno bom. Verjetno bi bilo tudi zate dobro, da ga lepiš kam tako, da se ga ne da odrezat.
Luštkan žakeljček.. kot vsi tvoji izdelki.

Marna pravi ...

No, super, da si uredila z urednikom. Saj je tudi prav tako in se strinjam s Sonjo, ko pravi, da logo raje nalepi nekje bolj proti sredini. Tudi jaz se sprašujem, če res ni grdo, da čez ene uhane, ki jih izdelam in želim pokazat, potem prelepim logo - ampak tako, je ...

Žakeljček pa je itak oh in sploh! Sem tudi radovedna, kaj se skriva notri ... ? :)

Vladuška pravi ...

Andreja, nikakor ni pogoj, da imaš blog, tako da tudi tvoj glas velja ;)

Sonja in Marna, ja ta predlog je vsekakor dobrodošel in sem ga skušala speljati že pri predhodnih 2 objavah ampak mi nikakor ni bil všeč napis čez izdelek. Očitno pa je, da drugače ne bo šlo.

Hvala dekleta in vidim, da ste letos res zelo pridne :)

Kristina pravi ...

Žal je že tako, da smo v cut and paste dobi in je nemogoče dopovedat, da če je na netu, še ne pomeni, da lahko kar vzameš. Prav, da si se postavila zase.

Za darilce se pa tudi jaz postavim v vrsto. Sem pridna, zelo pridna, tudi sama kar naprej z največjim veseljem podarjam.

namo pravi ...

Prav si naredila,zakaj bi si nekdolastil ideje drugega.:)
MMMMMMMMM v žakelčku se sigurno skriva kaj lepega.:)

Špela pravi ...

Točno zato jaz kar po sredini slik nalepim moj blog naslov in ime :P Seveda skazi sliko, ampak tisti, ki želi narediti kaj podobnega se vseeno znajde, samo copy/paste slikce pa ne gre ;)
Pri nas verjamemo v Miklavža, zato smo celo leto pridni in dobimo vsi vsaj čokoladico, ker ve da smo nori na njo. Z velikim veseljem se postavljam v vrsto za darilce.

moi pravi ...

A veš kako sem bla pridna. Taaaaaaaaaaaaaaako!
Ja, to s kopiranjem je pa ratal že nacionalni šport, da o kraji fotk ne govorim. Malo se bomo morale zamisliti ko kje kaj potegneš dol. Navsezadnje daš ustvarjalki priznanje, ko pripopaš link do njene stvari, da ti je njeno delo všeč in si ga zato kopiral.

Hali pravi ...

Prekrasen žakeljček in super, da si razrešila zaplet.
Jaz sem bila pridna in ustvarjalna, upam, da mi bo žreb naklonjen :-)

mimoza pravi ...

Me veseli, da si uspela rešiti zadevo.
Pridna sem bila zelo, radovedna, kaj se skriva v žaklju, pa še bolj! Pa tudi tebi lepega Miklavža!

Alenka pravi ...

Super si stvar izpeljala!!!Ampak to kar se dogaja pa res več nikamor ne paše. pa če ne bi vedela, nihče ni nič kriv.

Žakeljček....... mi diši:):):)

bibababa pravi ...

Mi je všeč, ko vidim, da se človek TAKOJ in BREZKOMPROMISNO postavi zase. Večkrat zasledim jamranje v smislu kajvsesomistorili, pa nobenega ukrepa. Obrnit se je treba na odgovornega in zahtevat pojasnila. Bravo, punca.
Tvoji izdelki so mi pa za dol past- odkrila sem te sicer šele pred kratkim, ampak sem si vsako slikco ogledala že ene .... raje ne povem.

Jaz sem bila to leto zelooo pridna, sadov te pridnosti sicer še ne obiram prav veliko, vendar verjamem, da pridejo, ko bova jaz in čas zrela zanje. Ljubim presenečenja...

Lp

Šolanje na domu-Waldorf pravi ...

No, ta je pa dobra. Če si časopis dovoli tako neumnost, ni čudno kaj potem delajo po internetu. Vsekakor se ti je super izšlo. tudi pri meni te čaka nagradica in ti čisto nič ne zamerim, če se je ne greš, si jo pa vseeno zaslužiš. :)

K pravi ...

Bravo, da si se postavila zase in uspela! Bi kdo rekel, da je že to, da so ti fotko pajsnili, pohvala, pa ni res, ker so ti s tem pajsnili tvojo zamisel, delo, trud ... vsakokrat jim je treba stopiti na rep. Če bodo vsaj zamijavkali, se bodo morda naslednjič spomnili, da je bolelo. Recimo, da večina ljudi še vedno ima toliko vesti, ne ...
Tale tvoj žakeljček je pa mikaven :)

Kristina pravi ...

Očitno sem res naivna, ker sem mislila, da se to ne dogaja s strani časopisov in revij, ampak samo na netu. Še dobro, da si izvedela in bila vsaj simbolično nagrajena. Darilce bi pa tudi jaz, čeprav na ustvarjalnem področju letos nisem bila prav pridna. Še kar lovim sapo od lanskega (pre)napornega šolskega leta.

Andreja pravi ...

Dobro si ukrepala, kajti tvoji izdelki so res nekaj posebnega in povsem unikatni!
Innnnn prav zato se tega tvojega žakeljčka ne bi branila :-))

Helena pravi ...

So punce že vse napisale, kar se mi plete po glavi ob tvojem primeru. :)
Hm, veš kaj, niti nisem tako radovedna,kaj se skriva v tem žakeljčku. Kar narediš, je vse tako lepo, da tista, ki bo izžrebana, sigurno ne bo razočarana :)
Želim ti lep vikend!

Suzana pravi ...

Me veseli, da si zadevo uredila! Tvoji izdelki so res nekaj posebnega in niti ni potreben tvoj podpis, da ugotovim, da je delo tvojih rok. Žal je to res mogoče postal nacionalen šport (copy paste brez vira).

p.s. meni je všeč žakeljček tudi če ni nič v njem.

VSE DOBRO pravi ...

Vladka kaj to pravi Andreja, da nima bloga, kaj pa zadolžitev, ki jo je prejela od Pike Nogavičke in urejanje njenega bloga :o)))

Ja pravi šment je s temi avtorskimi pravicami - verjemi mi na besedo da si znam vse ful predtavljat ...

Le kaj se skriva v žaklju - bo treba počakat do ponedeljka :o)))

Naj bo vsem vse dobro ...

Simona pravi ...

Vladka, prav ne morem se načudit, da si novinarji, ki so ekstra občutljivi na svoje avtorske pravice kar meni ič tebi nič dovolijo objavit tujo sliko, podpis obrezat in nič povedat. :-((

Sicer pa sem tudi jaz strašno radovedna kaj se skriva v žakeljčku...

Nataša pravi ...

Tvojega žakeljčka bi bila vesela že praznega, da o polnem sploh ne govorim :))
Prav, da si se postavila zase in uredila situacijo.

Nelya pravi ...

Glede na trenutno stanje v naši družbi je kopiranje postalo nacionalni šport! Je pa prav, da si se postavila zase.
P.S. tudi jaz sem bila zeloooooo pridna:-))

Renata pravi ...

A tudi to se dogaja, da časopisi kradejo ... prav, da si se postavila zase in da si sploh opazila oz. so te opozorili.

Aja, pa jst sem bla tud celo leto blaaaznooo pridna! Čist zares :-)

stella pravi ...

jaz bom pa tako rekla:
Hvala Creatissimo!

To je res lepa gesta! Ja hrbet si pa le moramo ščiti pred takimi prebrisanci....

Kar se pa Miklavža tiče, se ve pridna 8:) hudoo pridna..

Se pa pridružujem tistim, ki se podpišejo po sredini, no jaz tega še nisem storila, ma vedno bolj razmišljam o tem. S katerim programom pa se je moč tako podpisati?

Creatissimo pravi ...

No, poglej si no kolk sem pridna, da sem šele sedaj prijadrala do branja blogov, tudi tvojega. Ustvarjam, da se kar kadi, prsti so še umazani od lepila pa barve pa distressov pa bleščic pa... Sicer me darilca običajno zaobidejo, a nikoli ne veš - se trudim biti optimistična in upati, da me bo Miklavž opazil. Le kaj skriva v žaklju??
Res, avtorstvo ni dovolj spoštovano in pri ozaveščanju je pametno, da sodelujemo vsi. Prav me vemo, koliko truda je bilo vloženega v naše izdelke, zato je prav, da to cenimo in spoštujemo.
Drugače pa: hvala, Stella, za zahvalo. Lep je občutek, da si stojimo ob strani.
Za 'podpis' jaz uporabljam Corel PhotoPaint, isto se da v PhotoShopu (morda v Elements), pa še v katerem programu verjetno (za obdelavo fotografij).

MarikaGabez pravi ...

Ojej, kaj vse ne doživiš. Saj smo se srečevali s tem že po spletu (vsaj jaz), ampak da ti takole kar neko veliko časopisno podjetje..... Lepo, da si se postavila zase in seveda prav.


Pridni pa itak veš, da mso vsi.

Maja pravi ...

U ti packi ti! Mene so vsaj poklicali in me vprašali, če lahko preberejo mojo zgodbo! Tudi mene pojezi, če kdo kaj "sune" in ne da zaslug avtorju. Vem, da je težko biti izviren in da nikoli ne veš, ali je ideja čisto tvoja ali se odsev kakšne druge skriva nekje v možganih in vpliva na tvojo izvedbo, če pa od nekoga nekaj direktno prekopiraš je fer, da mu pripišeš zasluge! Tako kot pravijo: vzameš od enega, vzameš od vseh!!

Maja pravi ...

Dobro si napisala! Še sreča, da so te opozorili! Glede drugega dela pa lahko napišem le: Dragi Miklavž, letos sem bila reees pridna in ker so Vladkine mojstrovine tako unikatne, neponovljive, bi me maksimalno razveselilo, če bi bila lahko lastnica katere od njih. Obljubim, da bom se bolj pridna :)

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

jaz bi najprej čestitala osebi, ki se skriva pod imenom Creatissimo,da ti je zašpecala "kopiranje", hkrati čestitam tudi tebi,da se nisi pustila kar tako. No, jaz se na te nagrade ne razumem še. Se počasi učim teh blogovskih igric. upam, da je v žakeljčku vsaj ena dobra želja, ena majhna sladkarija in veliko presenečenje za radovedneža. Bo tako vredu?

Janja pravi ...

Odlično, za odločno ukrepanje. Kam to pelje, če si že velika časopisna hiša to privošči.

Pridna, seveda zeloooo :))

Tanja pravi ...

Vedno pogosteje se dogaja, da si izdelek "sposojajo" neiskreni ljudje. To me žalosti, vendar se mi zdi, da je to "prednsot" razvite družbe. Premalo časa in premalo idej. Zato nam ostaja edino to, da se med seboj podpiramo in sporočamo kje smo se pojavile.

Jana pravi ...

Včasih se sprašujem, zakaj.... Neverjetno je, kako želijo nekateri kar skrajšati pot in si lastiti tuje stvari. Prav si naredila, vedno je treba stati za svojim delom in tvoje je neprecenljivo!

HRANDICA pravi ...

Ojej! Takole pestro imaš!Ti dam čisto prav, da si zadevo uredila z urednikom Vsekakor pa je to tudi dobra šola za naprej, da smo bolj pozorni.
Ta izkušnja očitno ni ukradla tvojega prazničnega duha :))) Hitro se postavljam v vrsto k žakeljčku in držim pesti, fige...ali kar bo že pomagalo:))
Lepo bodi.

marjeta1953 pravi ...

kdo pa upa rečt, da nismo bili pridni, saj vendar celo leto pridno ustvarjamo, prav posebej pa še v predprazničnih dneh.
Kar pa se kraje avtorskih pravic tiče - mislim, da se temu ne da izognit, saj danes resnično lahko z lučjo pri belem dnevu iščeš poštene ljudi. Pa nisem sigurna, da bi jih ravno veliko našla. Sicer pa se jaz s tem niti ne obremenjujem, ker nisem takšna kundica kot si npr.TI, vsekakor pa te podpiram v tvoji borbi za pravice.

Andreja pravi ...

Joj evo hitim hitim (dobro da ne nosim visokih pet ☺). Upam da sem tole še ujela. Tega žreba pa res ne bi hotela zamuditi.
Hvala za informacijo glede objav.

Škorčica pravi ...

Presenečena sem, da tako znan časopis deluje tako nizkotno - tu ni v nobenem primeru opravičila, oni so šli pa tako daleč, da so celo odrezali tvoj napis; torej je bil njihov namen jasen - pripisati zasluge sebi.

Kaj to pove o njih? - v mojih očeh so izgubili ugled in kar se mene tiče, si bila celo zelo milostna.

prevečkrat se to dogaja in prevečkrat zamižimo, zato pa že vejo, kako "skoz priti" poceni in pod njihovimi pogoji.

Odobravanje tudi z moje strani Creatissimu, da je bila pozorna in odkrila krajo.

Glede žakeljčka sem pa... očitno zamudila. Danes nekaj povezave hecajo in mi ni hotelo objavit komentarja. No, pa vseeno, končno mi je uspelo poslati svoje mnenje in sedaj lahko tudi čestitam srečni dobitnici. :)

Tadeja pravi ...

Da, to je nažalost uobičajena priča kad je internet u pitanju. I oni si uzimaju pravo da, iako i na većini blogova piše da je to nečije autorsko djelo i da ga nije dozvoljeno koristiti bez pisane ili neke druge privole autora, ipak uzeti bez pitanja, pa onda ti njih moraš upozoravati da je to tvoje, ali kako inače slične priče završavaju, ova stvarno ima sretan kraj! I niti malo me ne čudi da su baš za tvojim radom posegli. :)

Sonja pravi ...

Enako se je zgodilo danes Uršuli z bloga Samasvoja. Njeno fotko sem opazila v brezplačniku Žurnal za Ljubljano. Da ne boste mislile, da je samo Dnevnik tak.
Pazimo nase in ena na drugo.
Uršuli pa sem že poslala sporočilce.

Vladuška pravi ...

O, hvala Sonja še za ta komentar. Ja, res prav neverjetno in vedno se ob takih zadevah zamislim nad tem, da nam veliko takih zadev verjetno še uide. Da si res prav jezen.

Eva Razboršek pravi ...

Žal se to še prevečkrat zgodi!
Na vsako tako krajo je potrebno glasno (javno in opazno) opozoriti, ne samo tistega, ki je to storil, temveč tudi ostale (javnost) - na primer preko svojega bloga, kot si storila ti. Pa tudi preko komentarjev pod sporni prispevek (če je ta objavljen na internetni strani tistega, ki si je neupravičeno prilastil plod tuje ustvarjalnosti). Bolj bomo glasni, manj prijetno se bodo počutili taki osebki - in morda bomo koga odvrnili od takega početja.
Jaz sem v svojem življenju vse prevečkrat doživela, da so si mirno prilastili (v komercialne namene) moje risbe (in tudi načrte) ali pa risbe mojega očeta.
Želim, da bi bilo takih primerov čim manj in bi lahko vso svojo energijo usmerile v ustvarjanje!!!