četrtek, 9. december 2010

Pravljični večer in vabila ter čestitka za krst

Včeraj je bil pravljični večer, saj so se dogajale same pravljice :))) Večer sem namreč preživele v družbi vseh tistih, ki imajo oz. imamo zelo radi pravljice in smo prisluhnili petim pravljičarjem, ki so nam pripovedovali. Zgodil se je pravljični večer za odrasle in tako smo včeraj mi poslušali z velikimi ušesi in odprtimi usti. Domov sem odšla z velikim nasmehom na obrazu, ki še danes ni zamrl :) Toplo priporočam kak takšene večer, če se bo le zgodil v vaši bližini. Pokukajte na spletno stran vaših knjižnic.

Ker pa nisem pripovedovalec pravljic, ampak skušam te spraviti v življenje preko papirja, vam danes pokažem vabila za krst, ki so nastala pred davnimi davnimi časi :)) (no, pred kakšnim mesecem ali kakšen dan več).

Ideja je nastajala počasi, po delčkih in ograjica mi je predstavljala mejo in vstop v krščansko občestvo.
Vinska trta je prav tako simbolična, v Stari zavezi je simbolizirala rodovirnost, pomenila je tudi božji blagoslov. V Novi zavezi pa Jezus sebe imenuje vinsko trto: 'Jaz sem resnična vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, očiščuje, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti zaradi besede, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike.' (Jn 15, 1-5)
In na koncu še krstna sveča, simbol luči, svetlobe; je Kristusova luč.
Vso to isto simboliko sem združila kasneje še na krstni čestitki, kjer sem se tudi prvič spopadla s šivanjem na šivalnem stroju in nad rezultatom sem bila navdušena.
Še pogled v notranjost čestitke in na drugo stran kuverte:
Posijala je torej nova svetloba, odprla so se nova vrata v ograji in zrasel je novi list na veji vinske trte :) In nastal je tale kupček vabil. In živeli so srečno do konca svojih dni, no.., narejeno je bilo pravočasno :))))

24 komentarjev:

Špela pravi ...

Zelo lepo! Spet si naredila pravljico :)

Kar se pa pravljic tiče pa, imam 2 mulčka, ki jih obožujeta - vse knjige in zgodbe! Jaz pa uživam, ko jima berem in vidim tiste velike oči in odprta usta in misli, ki se rojevajo ob branju oz poslušanju :) Ko smo bili na morju, je bila večerna pravljica moja naloga in tudi drugi otroci so uživali in jaz z njimi...

Vladuška pravi ...

Super Špela, torej si tudi ti bila pravljičarka oz. si to pravzaprav vsak večer. Lepo ti je :)

Tanc pravi ...

Besede iz Svetega pisma so mi zelo všeč. Sem že čisto pozabila na njih. Zelo dobro si jih vkomponirala v čestitke. Odlično!

Za pravljice jih pa jaz tudi obužujem. In se že veselim, ker jih v naslednjih dneh pripovedujem v vrtcu. :)

Andreja pravi ...

Prijetno je bilo tole branje, čestitka in vabila pa še bolj pravljična!
Čudovito delo :-))

Janja pravi ...

Zelo lepo...Všeč mi je kako vse lepo povežeš, najdeš smisel...jaz iskreno povedano najprej ne bi vedela zakaj ograjica, samo ko sem pa brala te tvoje besede, mi je pa vse postalo jasno...in zdaj sem čisto navdušena! Res dobra ideja!

Marna pravi ...

Prekrasno si to izpeljala - tako z besedami, s papirjem in simboliko!

Creatissimo pravi ...

Pravljice pa res znajo pričarati krasen svet, a ne?
Lepo si združila simboliko na papirju. Nič pretiranega, a pove veliko. Čudovito! Pa še šivanje ti gre kot pravi mojstrici (bo treba še kdaj ponovit, da ne bo šel talent v prazno!).

namo pravi ...

Spet ena čudovita zamisel in izdelava.:)

Tanja E. pravi ...

Vladka, hvala najprej za zapisano o vinski trti. V teh besedah je izjemna simbolika, prav tako v tvojih čudovitih vabilih. Hkrati prelepo darilo povabljencem. LP

Renata pravi ...

Piękne ,pozdrawiam

MarikaGabez pravi ...

Kako si lepo povedala in nas osvetlila z znanjem in vedenjem, ki nam ni ravno blizu, če že ne kar tuje. Odlično si združila to simboliko na papirju in nastala so čudovita vabila.

AllyRose pravi ...

Čudovito in poučno hkrati. Izpod tvojih rok vedno nastane nekaj čarobnega.

Helena pravi ...

Ideja s simboliko ograje ob krstu, mi je super. Kot tista z avtomobilom pri poroki. Simbolika ti gre odlično. Nič čudnega,če si polna idej, ki jih znaš spraviti na papir. Vse,kar si naredila za ta krst je preprosto čudovito.
Pravljice - obožujem jih. Sploh tiste v krasnih slikanicah.

moi pravi ...

Hvala za vsa pojasnila, vidiš, se skozi učimo. Vabila so krasna, kot vse kar nastane izpod tvojih rok.

Janja pravi ...

Pri tvojih objavah nisem navdušena samo nad izdelki, temveč tudi nad celotno vsebino in fotografijami. Z eno besedo čudovito.

HRANDICA pravi ...

Prekrasno in nežno. Le kako si naredila tisti 3D detajl na robu sveče? Originalno in pospremljeno s čudovitim opisom v postu.,

Vladuška pravi ...

Misliš kot vosek, Hrandica? To lahkonarediš kar z snow marker-jem ali kakšnim drugim 'snegom', ki ga nabaviš v trgovini z ustvarjalnim materialom.

Alenka pravi ...

Toliko simbolike na čudoviti čestitki!Tudi, če bi poznala stvari tako dobro, kot jih ti, nikoli, ampak res nikoli ne bi znala to vklopiti v tako čudovito celoto.
Ampak pravljice poznam pa tudi jaz:) Res ni treba biti otrok, da so ti všeč in da jih obožuješ.Ali pa sem še vedno otrok?:):)

Hali pravi ...

Uuuu vabila polna simbolike, odlična narejena, krasna zgodbica - PREKRASNO!

Maja pravi ...

Veš, ni mi treba v sosednjo knjižnico (čeprav bi bilo čudovito, vem), samo k tebi pokukam, pa me že zasujejo pravljice!

Jana pravi ...

Kako lepo si to naredila in neverjetno je, kako ti uspe, da tvoje kreacije vedno izžarevajo življenje. Vedno pripovedujejo in me popeljejo po zanimivi poti. Vedno navdihnejo in vedno spomnijo, da je svet lep! Hvala Vladka!

Tika pravi ...

Lepo simboliko si vtkala v čestitke. Ti pa res znaš!

Simona pravi ...

Sem po svoje vesela, da mi zadnjič ni hotelo naložiti tvoje objave. tako je nocojšnji večer še bolj pravljičen. Tvoje objave in delo je zame ob prebiranju vedno navdih, oziroma spodbuda k razmišljanju. Ob tej pripovedi sem z mislimi odpotovala na dan krsta svoje sina ... in mi je res toplo pri srcu.
Super si in hvala ti za vse!

Kristina pravi ...

Preprosto prečudovito!