sreda, 2. marec 2011

Pisma v škatli

Kako bi bilo dobro včasih prijeti v roke pero in nekomu napisat staro dobro pismo. Tako z okrašenimi listi, pri katerem bi se posebej potrudila, da bi bila pisava lepa. Na koncu bi ga zapečatila z voskom in mu prilepila znamko in ga z nasmeškom odposlala.
I know the woman who has a great habit to write the old good letters or post cards to hers grandson, who lives in the other city. It is just great to know someone who still do this, because I'm afraid that after 20 years no one will know that paper letters exist sometime.   

Prav škoda da so take stvari iz mode in prava sreča za babice, ki to še vedno počno za svoje vnuke. Poznam namreč gospo, ki si z vnukom iz Maribora v Ljubljano pošilja pisma, razglednice in drobna sporočila, ki obema delajo veliko veselje. Zdi se mi prekrasna gesta, ki ohranja tradicijo, saj se mi drugače zdi, da čez 20 let sploh ne bodo več vedeli, kaj je to klasično papirnato pismo, na kateri se preliva črnilo v krasne besede. Včasih se mi zdi, da kar pogrešam modre prste od tinte. No, v bistvu sem našla nadomestilo, distress ink na mojih prstih :))))

V trenutku, ko sem slišala za zgodbo o dopisovanju sem vedela, da ji moram izdelati pisma, ki jih bo lahko poslala svojemu vnuku. Odločila sem se za tri: enega morskega, ker obožuje morje,...:

So, when I heard that story, I immediately decided, to made this letters for her. I made three: the first one is more 'sea style'',...
...enega pustolovskega...:
...another is in 'adventures style...
...in enega, ki ga naj poneso med oblake.
... and the third is the one to brings you between the clouds.
Vse skupaj sem lično zapakirala v morsko škatlico, namesto steklenice, ki bi plavala po morju in ponesla kakšno skrivno sporočilo. Idejo za škatlo sem dobila pri izzivu tega tedna pri Just Us Girls in zdela se mi je super dopolnitev za že izdelana moja tri pisma. Na sprednji strani je trak prelepljen z vrvjo in na njem rešilni obroč ter valovi.

When I saw this week challenge at Just Us Girls, I decided to make the box for the letters too. It is also in sea style. On the front side I made this ribbon from the rope and put the life-ring on it.
Na hrbtni strani pa se po morju pozibava jadrnica, medtem ko oblaki nežno zakrivajo sonce:

On the other side there is sailing boat under the clouds and the sun.
Da se pisma lahko pospravijo ali pa vzamejo iz škatle, se odveže vrvica in odpre pokrov, kar zgleda takole:
Upam, da bodo vsa tri pisma prinesla veliko veselja in kolikor vem ima fantič tudi svojo skrivno škatlo, kamor shranjuje same posebne stvari. Srčno upam, da bodo pisma romala prav tja.

I just hope, that this letters will bring the joy to the boy. I know that he has a secret box, where he put his special things in and I hope that this letter will go there too. :))
Želim vam en pustolovski dan. Napnite oči in ušesa in morda boste slišale ali videle nekaj čisto posebnega. Ali pa samo nekomu napišite kratko sporočilce in mu ga nastavite.

P.S.
Od včeraj vas na Ustvarjalni skrinji nasvetov čaka tehnika poljubljanja, tako da če še niste vedele, je zdaj super priložnost, da odkrijete kaj to je:). Če pa vas zanimajo takšne kuverte, ki jih vidite v tej objavi, pa bodite na preži, kajti tudi o tem kaj več kmalu na Ustvarjalni skrinji nasvetov.

39 komentarjev:

Helena pravi ...

Jeee, super je tole. Tudi meni se včasih toži po tistih časih, ko sem si s kom dopisovala na star, klasičen način. Pomembnejša pisma še vedno hranim v posebni škatli. Ne dvomim, da bo tudi "tvoj" fantič naredil s temi pismi, ki jih bo dobil od babice.
Vsa tri pisma s kuvertami so mi nadvse všeč in kar strmim in strmim. Tudi škatlica je oh in ah lepa.

MA-MI pravi ...

Krasen izdelek oz. izdelki. Mislim, da bosta tako babica kot vnuk vesela.

moi pravi ...

Krasna pisma in lahko si samo predstavljam navdušenost babice, ki jih bo prejela in skrbno popisala in potem vnučka, ki jih bo prejel, prebral in skrbno spravil.

mimoza pravi ...

Vau, super narejeno! Sigurno bosta vesela tako babica kot vnuk. Se mi zdi prav fajn, ko v tej računalniški dobi dobiš dobro staro klasično pismo ali razglednico. Jaz se jih zmeraj razveselim.

helena pravi ...

Krasno, čudovito,...... super. Uh, blagor babici in vnuku!! Tudi jaz bi imela takšno škatlico s pismi, ampka bi mi jih bilo škoda poslati, ker so prelepa :):)

Hali pravi ...

Škatlica je pravi zaklad! Prekrasni dodaki, sploh vrvica mi je tako všeč, da posebne starinski pridih!

Špela pravi ...

Zakon! Mi smo si nekaj časa tudi dopisovali z ljudmi od vsepovsod (postcard neki...), nimam pojma zakaj smo nehali, se pa spomnim veselja otrok, ko je domov prišla kartica in smo jo skupaj prebrali ;)
Nedvomno bodo pisma požela uspeh pri babici in vnuku!

Maja pravi ...

A pa misliš, da jih bo lahko popisala! Če je taka kot jaz, jih bo raje šparala do konca, ker so tako lepa!

Kefa pravi ...

Všečno, všečno, zelo zelo všečno.

Tudi jaz si včasih želim napisati tako tisto staro pismo in ga poslati. Ampak nimam več naslovov, samo še e-maile. :( Edina oseba, ki ji pišem, je moja stara mama, ki živi na drugem koncu Slovenije. V kuverto vedno dam nekaj fotografij moje hčerke in spremno pismo.

Tvoja ideja je odlična...jo bo treba uporabiti.

Papa Kefa***

Suzana pravi ...

Ja, res premalokrat (sama se sploh ne spomnim, kdaj nazadje), napišemo pismo na "roke". Takšnih pisemc bi bil marsikdo vesel in verjamem, da boš osrečila oba.
p.s. zopet odlični detajli!

Andreja pravi ...

O Vladka, kako lepo boš presenetila gospo in že vidim kako bo teh pisem vesel fantič.
Zelo zelo lepo narejeno, res so čudovita!
Ja, včasih je bilo res lepo! Še danes imam spravljena pisma od prijateljic, ko smo si dopisovale. Sem pa tudi zbirala pisma, katera imam še vedno spravljena in danes, sem si jih ponovno ogledala. Po tolikih letih! Nekatera so zelo zelo lepa. Kar naj bodo v škatli, morda pridejo še prav :-))

Elise pravi ...

Be still my SCRAPPY, happy, paper-pieced lovin' heart - THESE are exquisite! I am absolutely in LOVE with your application of the JUGS folio template and ALL of the complimentary goodness you have created HERE! THANK you, SOOOOO much, for sharing your delightful talent with JUST US GIRLS!

Alenka pravi ...

Super so tale okrašena pisma!Pismo že zelo dolgo nisem dobila,sploh pa nikoli tako lepo okrašeno. Dobivam čestitke za praznike,...ampak kaj se pritožujem ,...saj tudi sama ne pišem pisem:):):) Čudovita pisma si naredila in vem, da bo veliko veselja z njimi!

Marna pravi ...

Magična so - res si neverjetna koliko truda vložiš v tale stvari - kar se mi zdi super! Spomnila pa si me na čase, ko sem zmogla imeti tudi po 12 dopisovalcev in dopisovalk. Takrat je bil pravi praznik, da sem šla v papirnico in izbrala en lep komplet kuvert z listi enakega vzorca. Ampak tvoja so pa vredna zlata!

Janja pravi ...

Prav vsako je nekaj posebnega. Vsa tri, shranjena v škatli.....prelepo darilo. Lp

Goga pravi ...

Ohhhhhhhhh, kako lepo, tvoji izdelki in seveda navada babice in vnuka, da si pošiljata lepa staromodna pisma :).

AKiteFlier pravi ...

Vladka these are stunning cards - I love your story of why you made them - I am a letter writer still so it warms my heart that you want this tradition to continue. THANK YOU for translating your blog post into English also - and THANK YOU for playing along with Just Us GIrls this week. Fabulous envelope box and some real creative cards to put in!!!

MarikaGabez pravi ...

Kako lepo. Sploh ta spremljajoča pripoved, zaradi katere je vse skupaj nastalo. Priznam, da sem zadnja leta tudi sama postala bolj lena za pisanje. Včasih čisto preveč pustimo, da nas ta čas posrka tako kot pač nas posrka.
Se mi pa poraja enako vprašanje kot Maji: bo te lepote lahko popisala?

čarovnička pravi ...

ooooooooooo hudo ... kok dobr ...)))))

Tina pravi ...

To je pa tako lepa gesta! Naredila si jih pa prekrasno, z zanimivimi motivi. Všeč so mi postavitve, ki so ravno prav minimalistične za takšen izdelek, kot je pisemski komplet.

Jana pravi ...

Ja Vladka....prav imaš! Meni je ena najlepših stvari ko pogledam v nabiralnik in zagledam piismo, ki poševno čaka, da ga odpreš in kako lepo je držati besede v rokah!!!
Naredila si nekaj prekrasnega, nekaj prekrasno oblikovanega in pomembno sporočenega!

Andreja pravi ...

Uf kar usta sem pozabila zapreti. Prečudovito si to idejo udejenjila, naredila prekrasne izdelke v krasni embalaži in predvsem osrečila vsaj dve srci. Tehnika poljubljanja je pa mega. Ob priliki jo stestiram☺

Simona pravi ...

Vladkra, krasna pisma si naredila in ob tem tudi mene spomnila na čase, ko smo še pisali pisma, kako sem bila vsakega vesela in res ne vem, zakaj smo prenehali. Čas, nove tehnologije ... kaj ni škoda, ko zaradi tega umirajo take lepe navade.

BojaMoja pravi ...

Oh, kje so tisti časi neskončno dolgih pisem na potiskanem papirju in nestrpnega čakanja na poštarja :))

Lepo, da nekateri to še vedno počnejo ♥ ♥ ♥ in še lepše je pisati pismo na tako izdelanem papirju ♥ ♥ ♥

AllyRose pravi ...

Oh, kako so čudovita pisma! Morska tematika mi je bila že od nekdaj najbolj všeč.
Pa saj smo tetkice tudi še navajene klasičnega dopisovanja. No vsaj jaz. ;)) Čeprav je res, da smo to v glavnem pobrali od babic, ki so pisma pisale z lepo okrašeno pisavo in vso korespondenco potem tudi zbirale v posebnih ličnih škatlah. Vsaj moja. ;)

Dana Gustafson pravi ...

Your card and box sets are adorable! Your story warms my heart . I know your wonderful cards will be very loved and appreciated! Congrats on being our CHic of the Week!

moi pravi ...

Bravo Vladka! Chic of the week. Po moje si Chic of the year!
;)

VSE DOBRO pravi ...

Kako čudovita pisma in poskušam si zamišljati fantka, ko jih bo prejel :o))) Ej bo to eno samo veselje in poskušam si zamišljati, kako jih bo čez desetletja lahko pokazal svojim otrokom - to sodi v predal neprecenljivo ...

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

kar kurja polt me je oblila- kakšna lepa zgodba in gesta!!!!
čudovito, čudovito in še 1x čudovito.
Se strinjam z Moi -ti si Chic of the year!
kar ne morem se nagledati vseh detajlov :)

lisa808 pravi ...

Awesome set!!! Congrats on being chosen JUGS Chic of the Week!

Nena pravi ...

se bojim da tako lepo pismo sploh ne bi prišlo do naslovnika, ampak bi se že nekje na pošti "izgubilo"

Kathryn B pravi ...

Congrats on your chic of the week win! Well deserved your project is beautiful!

Thanks for joining Just Us Girls this week!

Sonja pravi ...

Čudovita pisma si izdelala in vem, da bodo veliko pomenila obema. Pravzaprav je kar škoda, da ni svojega seta dobil tudi vnuček :) Da bi z njimi včasih presenetil babico.
V obdobju moje srednje šole smo si veliko dopisovali oz. že malo prej. Takrat so v otroških revijah še bili oglasi za dopisovalske prijatelje :) Uhh, pa v času, ko sem bila na delavski brigadi na ribniškem Pohorju sva si z najboljšo prijateljico vsak dan pisali kaj se je zgodilo.. se prav spomnim razburjenega pričakovanja pisem. Pa dopisovanje s prijatelji v vojski.. Zdaj tako nestrpno pričakujem samo še kak ročni izdelek kakšne meni ljube ustvarjalke. Je kar škoda, da smo pisanje opustili.

Unknown pravi ...

Beautiful sets. Congrats on winning the JUGS challenge!

HRANDICA pravi ...

Super si se tega domislila. Tudi meni je všeč "starodaven" način dopisovanja, ki ostane za vedno na papirju in diši po pošiljatelju. Mmmm.
Pozdravček.

Daša pravi ...

Zelo zelo lepa pisma in pisemski papir! Sama sem včasih zbirala pisemski papir in ga imam danes še vedno veliko doma, vendar niti en ni tako lep kot tile tvoji!

Tanja E. pravi ...

O Vladka k tebi je vedno tako lepo pokukati!!! Sveži izdelki, prav tvoji in dobri zapisi, tudi tokrat je bilo tako, čestitam! LP:)

Suzana pravi ...

Čestitke Vladka, brez dvoma si zmagovalka!

Uršula pravi ...

jooooo Vladka obožujem tvoj umetniški stil!!!
ma res prekrasno! upam, da tisti, ki dobijo tvoje čestitke to cenijo.
lepo te pozdravljam in ti želim prekrasen pomladni dan. papa