ponedeljek, 31. januar 2011

Bela goloba na ograji

Vsakdo od nas si mora izboriti svoje mesto pod soncem. In ko resnično začutimo trdna tla pod nogami, ko vemo, da smo tam, kjer moramo biti, se počutimo sigurne in vrata priložnosti se odprejo. Lep občutek. In še lepši je, ko ta košček zemlje ali mesto pod soncem delimo s sorodno dušo. Simbol iskanja in vrat predstavljata, pod paus papirjem skrit, odtisnjen kompas in ključ.
Tudi ta dva golobčka sta našla svoje mesto na vejicah na ograji in si tiho grulita pesmico. Za golobe bi lahko rekli, da so svete ptice, o čemer vsekakor priča Sv. Pismo, saj si njegovo podobo nadane sam Sv. Duh in zato je beli golob velikokrat na krstnih ali birmanskih čestitkah. Zanimivo, da so večinoma upodobljeni kot prinašalci dobrih sporočil. Noe pošlje golobico, da bi mu prinesla vest, ali je že videti kopno, kamor bi se lahko naselili. V Visoki pesmi, pa je golobica ljubkovalno ime. Celo sem zasledila, da bela golobica predstavlja preobrazbo človeškega delovanja, dobrega, lepega in čistega (vir: http://www.darila-kogoj.com/keramika2.htm)
Iz tega vsekakor sledi, da ima tale čestitka zelo dober namen, da novoporočencema prinese dobra sporočila in misli in predvsem veliko lepega.
Tukaj sem združila meni kar nekaj ljubih motivov: 'leseno' ograjo, vejice, drobne listke, ta dva ptička in vse skupaj malo začnila še s šivi. Tokrat so ročno narejeni in namenoma nesimetrični.
Želim vam, da bi našli mesto, samo za vas in da bi se vam vrata priložnosti na veliko odprla! Lep začetek tedna!

26 komentarjev:

Tanja E. pravi ...

Vladka, ponovno si ustvarila prečudovito in sporočilno čestitko! Simbola kompasa in ključa sta zelo dobra izbira in ideja, da ju skriješ pod paus papir ima prav tako svojo težo... Krasna sta ta dva golobčka na ograjici, srečna prejemnika te čestitke. Lepo te pozdravljam :)

VSE DOBRO pravi ...

Lep začetek tedna tudi tebi ... čestitka je prekrasna, še posebej, ker jo močno objema simbolika ... lepo si nas nagovorila z dotikom pisane besede, naj tudi tebe objema vse dobro in lepo ...

Vse dobro ...

Sonja pravi ...

Čudovita. Mi je všeč, da je taka bolj čista, ne preveč polna. Tako res poudari golobčka kot osrednji motiv.

Mil pravi ...

Na voščilnici pa je še eno močno sporočilo, ki ga nosi bršljan:
Bršljan so omenjali številni avtorji že v starem veku. Veljal je za zaščito pred hudobnimi duhovi in za simbol zvestobe. V starem Egiptu je bil posvečen Ozirisu, bogu plodnosti in poglavarju kraljestva mrtvih. V grški in rimski mitologiji je bil bršljan poleg vinske trte atribut vinskih bogov Dioniza in Bakha. Narisan nad vrati gostilne je jamčil, da tam točijo dobro vino. Tudi v zgodnji krščanski simboliki in v srednjeveških katedralah se pojavlja bršljanov motiv vedno znova (www.farmedica.si)
Stari Grki so verjeli, da bršljan preprečuje zastrupitve.

Mil pravi ...

Če pa so listi od katerega drugega drevesa - morda javorja, bi bilo potrebno zapis dopolniti, ampak to za voščilnico ni usodnega pomena, ker je KRASNA.

Helena pravi ...

Tvoji izdelki so vedno polni simbolike in mi zato še toliko bolj zanimivi. In lepi. Kaj, lepi. Prečudoviti. Ni dovolj, da imaš vse pripomočke za izrezovanje, izsekovanje ... Pomembna je ideja, kako to spraviti v "življenje". Tebi gre odlično.

Simona pravi ...

Motovi in simbolika tvojih voščilnic me vedno znova preseneča.
Res lepo.

Vladuška pravi ...

Mil hvala za to, tega nisem vedela in nevede ustvarila še en simbol :) Prav fajn se mi zdi :))

Janja pravi ...

Izredno lepo. Tvoje voščilnice vedno izžarevajo toploto in me spravijo v prijetno razpoloženje. Lp

Marna pravi ...

Čudovita je! In podkrepljena še s simboliko ... preprosto popolna!

Suzy pravi ...

Rahlo nenavadna za poročno, zato pa zelo lepa.

Phoenix pravi ...

aaaa...prekrasna čestitka..:)
Prava si majstorica..
I tebi lijep početak tjedna.
LP

Maja pravi ...

Čudovita voščilnica, polna drobnih detajlov in simbolike.

Alenka pravi ...

Lepo!!!!Polno skritih pomenov in simbolov.Pa tako čudovito skombinirano!!!!!

Nataša pravi ...

Čudovita je.

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

OOOOOOOO...saj mi ni treba nič novega dodati.so predhodnice vse lepo povedale.zanimivo res, da se ti je posrečilo uporabiti ( nehote/nevede) še en simbol.kaj ni življenje enostavno čudovito!?Danes se ti je najbrž kolcalo.sem se igrala z ograjo za mojo voščilnico za strica, pa sem ves čas mislila nate , kako to ti narediš.in pa kavč sem ti ukradla :( sem ga lastnoročno narisala. kmalu na mojem blogu.

moi pravi ...

Polno simbolike, kar pa je pri tebi tako vedno ;)
Hvala za vsa pojasnila simbolov in tudi Mil za dodatno pojasnilo.
Čestitka je čudovita in nosi krasno sporočilo paru, ki ji bo dobil.

HRANDICA pravi ...

Tudi tebi lep teden.
voščilnica pa spet polna simbolike in drobnih detajlov. Mogoče bi ob voščilnicah morala dodajat/prodajat še kratko razlago vsebine :)). Ideja, ha? ♥

mimoza pravi ...

Spet krasna voščilnica, polna simbolike. Vse je na svojem mestu in narejeno v nulo. Zelo lepo!

Vladuška pravi ...

Hrandica to je odlična ideja, čestitke z zgodbo :)))

MarikaGabez pravi ...

Vladka spet čudovito!
Tudi meni je všeč vsa ta simbolika in tudi jaz sem prvič slišala tisto o bršljanu. Zanimivo kako in koliko se tudi naučimo v tem našem ustvarjalnem svetu.
In to z zgodbicami je odlična ideja!

Vladka pravi ...

Čudovita je! Lepa čestitka, z lepo zgodbico in preprostim motivom. :)

Dijana pravi ...

Spet krasna voščilnica izpod tvojih prstov, katere popestriš s simboliko polnimi komentarji , ki vedno najdejo svoje mesto. Všeč mi je, ker v vsak tvoj izdelek vpleteš zgodbo. Tudi tebi lep teden!

Maja pravi ...

Vladuška spet si nas razveselila s čudovito in zelo posebno čestitko. Tudi meni je všeč, da vedno dodaš še neko simboliko.

AllyRose pravi ...

Spet čudovito. Všeč mi je kako si vpletla best wishes na kažipot. Pa golobčka sta krasna.

Andreja pravi ...

Krasno, krasno, krasno :-))
Tvoje čestitke so res čudovite, saj je v njih vedno polno simbolike.
Res si prava umetnica, da vse to zložiš skupaj, kajti izgleda preprosto, vendar ni, toda ti vse vidiš v naprej kako in kaj!