ponedeljek, 16. maj 2011

Venček in stara razglednica

Motiv venčka mi je zelo ljub in neverjetno iz česa vse se jih da narediti: vejic, zelenja, papirja, gumbov, rož, filca, trakov, fotografij... Vendar je tokratna moja prva asociacija dekle sredi cvetočega travnika, ki si plete svoj venček iz marjetic. 
Medtem ko vetrič nežno pozibava visoko travo in pisane cvetlice, si dekle prepeva narodno pesem in s prsti spretno plete venec, ki si ga bo dala na glavo in s tem okrasila svoje dolge lase. Seveda slika ni popolna brez dolge bele obleke. ;))
 vir: http://www.tumblr.com

Moj venček je tokrat zelo preprost, samo odtisnjen in na njem niso marjetice ampak drobne vijolične rože:
Tale moj me bolj spominja na enega najbolj znanih motivov pri nas, namreč na sliko Ivan Kobilice - Poletje, kjer žena skupaj s svojimi otroci plete rožice:
Tokrat sem znova malo pobrskala za razlagami in odkrila to, da čeprav ima v naši kulturi venček največji pomen pred božičem, pa so venčke spletene iz zimzelenih vejic s svečami poznali v deželah severne Evrope že dolgo pred prihodom krščanstva. 'Njegov simbolni pomen je bil takrat seveda drugačen, kot mu ga pripisujemo danes. Krog naj bi tako simboliziral večno menjavanje letnih časov, zimzeleno rastlinje in prižgane sveče pa vztrajanje življenja tudi sredi mrzle, temačne zime.'  Adventni venček pa označuje že njegovo ime, saj adventus pomeni prihod. In adventni čas je priprava na prihod odrešenika. (vir: http://moj.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042320693)
Čestitko sem dopolnila z nekaj šivi, odtisom nepogrešljive stare pisave in z razglednico, ki sem jo tokrat odtisnila nekoliko drugače. Skombinirala sem namreč več različnih štampiljk. Podrobnosti najdete na Ustvarjalni skrinji nasvetov, kjer vas hkrati toplo vabim k izzivu. 
Lep začetek tedna vsem skupaj!

25 komentarjev:

Creatissimo pravi ...

Spomnila si me na moje otroštvo, ko smo s poti skakali v visoko travo tako, da nismo pomečkali nobene bilke, nobene cvetke... Nabirali smo si travniško cvetje in spletali venčke, le peli nismo, ker smo se preveč smejali ;).
Tudi v likovni terapiji ima krog velik pomen... - hvala, da si me spomnila!
Pisava, kartica in vzdušje na fotografijah pa nosijo v sebi neko nostalgičnost, lepe spomine in toplino.
Hvala za lep začetek tedna!

Andreja pravi ...

Ja, včasih kot deklica sem tudi jaz spletala venčke iz raznih poljskih cvetk, ki jih je bilo vedno na pretek.
Tvoja čestitka je fantastična kot vedno in ti tvoji, sedaj že zelo prepoznavni šivi se ji zelo lepo podajo :-))
Spet eno tvoje krasno delo!

Helena pravi ...

:) Si mi dala misliti s tole čudovito voščilnico. Tudi mene si popeljala leta nazaj, ko smo na sprehodu po travnikih iskali primerne rožice za venčke. Ponavadi so bile ivanjščice. Ena pa je bila vedno namenjena trganju cvetnih lističev in ugotavljanja "ljubi me, ne ljubi me" :)
Voščilnica je seveda enkratna, kot tudi fotke, na katerih si jo predstavila.

HRANDICA pravi ...

Lepa voščilnica s tole nostalgično dopisnico res popelje nekam nazaj v "tiste" čase. Sploh, če fotografijam izdelka dodaš še svoje razlage.
Hvala ti in lp♥

Marna pravi ...

Ooo, simbolika ... in spet ena lepa voščilnica. Ne vem, če si izdelala takšno, ki me en bi potegnila. ;)kar tako naprej!

moi pravi ...

Tudi sama se spomnim, ko smo iz marjetic pletli venčke. Res polno simbolike v tej tvoji voščilnici. Krasna je.

helena pravi ...

Fantastična je! Zraven že kar vidim starinsko pisalno mizico, s črnilom in gosjim peresom. Prostor je osvetljen le z medlo, zasenčeno svetlobo, v kamnitem kaminu prasketa ogenj in diši po cimetu......
Vidiš kaj dela domišljija, če ji le damo en pravi impulz. Hvala ti!!!

Marjanne pravi ...

this is beautiful!! so romantic!

Tanja E. pravi ...

Čudovita je, romantična, polna vsebine in nekih toplih spominov, ljubezni!

Čarobna hišica pravi ...

O kako lepa objava ... pa venček .. pa romantična voščilnica ... pa vse ujeto v zanimivo in všečno celoto ... se mi dopade in tudi mene popelje v čase otroštva, ko si na travniku še našel različne vrste cvetlic ...

Hali pravi ...

Nostalgija , bi poimenovala tole tvojo voščilnico...prekrasna je in hvala za razlago o venčkih!

Škorčica pravi ...

Tudi mene ta objava spominja na otroštvo, ko sva z mami pletli venčke iz marjetic.
Nasploh lepa objava, predvsem mi je všeč, kako si prepletla vse skupaj, tudi eno naših najlepših umetnin! :)

Kefa pravi ...

Čudovita. Meni pa venček ni nikoli uspel. Sem bila premalo potrpežljiva. :D Tvoj mi je zelo všeč. Ponovno popolna izdelava voščilnica. Ta štampiljka stare razglednice mi je zelo všeč. Tista, ki jo imam sama, ni tako uporabna.
Lep dan tudi tebi...

Papa Kefa***

Andreja pravi ...

Ravno prejšnji teden smo s mojima pupikama sedele v travi in sem "ta veliko" poskušala naučiti splesti venček. Tudi mene si s to objavo popeljala nazaj v otroštvo... Lepo je bilo. KO bi le lahko tudi našim otrokom ustvarili takšne preproste venčkaste spomine. Čestitka pa je nsotalgično čudovita. Tudi tebi želim lep teden!

Jana pravi ...

ohhh, kje so tisti časi, ko smo si punčke spletale venčke za na glavo....

Zelo lepa čestitka.

Janja pravi ...

Joj koliko let moram jaz zavrteti, do mojih spominov na prostrane travnike in venčke iz marjetic :)). Lepo. Lp

VSE DOBRO pravi ...

Krasna stvaritev in ob naslednjem obiska travnika dobi Medolina venček marjetic in drugič jih dobiš tudi ti več za v vazo ali če te bo zamikalo, da si iz njih spleteš venček ... slika Ivane Kobilice mi je nadvse ljuba ...

Suzana pravi ...

Hvala za razlago in čudovito popotovanje v moje otroštvo.

Simona pravi ...

Spet prispevek, ki je pogrel mojo dušo. Venčke imam rada. In če dobro pogledaš, ga imam tudi sama na fotki v profilu - takega iz ivanjščic.
vsako leto jih spletamo tudi na naši Kavčnikovi domačiji in prav želim si, da bo v nedeljo lepo vreme in upam, da kmetje ne bodo pokosili vseh travnikov. Takrat si spletem nov venček.

Simona pravi ...

Ahh, nostalgija. Nazadnje sem venček iz marjetic pletla par tednov nazaj na otroškem igrišču za prijateljičino hčerko... v otroštvu pa velikokrat iz vsega kar sem našla na vrtu in okolici....
Krasna čestitka je!

Mojca pravi ...

si me že na prvi pogled s Kobilčino mojstrovino vrgla iz tira... vedno me zaziblje nazaj, v eno mehko nostalgijo... kot tvoje pisanje in ustvarjanje...

Tina pravi ...

Kako zelo lepa postavitev.... Všeč mi je motiv venčka spodaj in šivanje samo po dveh stranicah. Tako lepo dmenzijo da...

Marina pravi ...

No to pa je nerodno... Bloger zopet zeza in noče objavit objave=( Super tutorial... Tudi sama se včasih poslužujem kombiniranja štempiljk in skoraj gotovo se bom odzvala izivu na katerega nas izivaš...

AllyRose pravi ...

Saj mi je že hecno govorit, ampak tvoje čestitke so zakon. Všeč mi je ta starinski stil.
Lepo se imej.

Nella pravi ...

Z eno besedo: Čudovita! Lp :)