sreda, 14. september 2011

Strah zareže globje kot meči ali kako je Vladka preveč brala

Hej hej, drage moje. Pa sem spet nazaj in počasi se skušam vtirit na staro in ustaljeno pot. Zaenkrat je vse skupaj še malo zarjavelo, ampak bo. Če ne druga me že stistka ustvarjalna mrzlica, samo ustvarjat še nisem začela:)). 
Kar se tiče dopusta je tokrat bilo vse v znamenju branja. Praktično nič nisem ustvarjala in tudi razmišljala zelo malo. Moja duša se je umirjala ob zvokih morja in škržatov in se pozibavala v mreži. 
Hlastala sem za napeto zgodbo in vsakodnevni boj se je bil samo s stranmi v knjigi :))) Prvih 14 dni sem porabila, da sem prebrala drugi in tretji del zbirke Pesem ledu in ognja. To je cca 2000 strani, ampak napetih, da je kaj. Vsekakor zadeva, ki jo toplo priporočam, predvsem tistim, ki se zelo radi podate v čas kraljev, vitezov in spletk. Prvi del sem dobila v roke bolj po naključju preteklo leto, za naslednja dva dela sem se letos precej namučila, saj je BBCijeva nadaljevanka zelo pripomogla k popularnosti. Četrti del ni bilo variante, šele zdaj mi je pristal v roki. Kadar berem dolge in dobre zgodbe, se kar potopim v njih in čeprav z veliko radovednostjo drvim proti koncu, mi je na koncu vedno žal, ko se moram posloviti od junakov. 
Pri tej zgodbi me je pritegnilo predvsem to, da v njej ni klasičnih junakov ali antijunakov. Gre za ljudi, takšne kot smo, z dobrimi in slabimi lastnostmi. Ene so bolj izrazite pri enih, druge pri drugih, ampak nikoli ni nekdo samo dober ali samo slab, ker tudi v resnici nismo takšni. Sicer si človek kaj hitro poišče nekoga, ki ga vzljubi in kmalu  tudi tistega, ki ti sploh ni pri srcu. Ampak tudi to se skozi zgodbo spreminja. Ne gre za zgodbo, kjer dobro premaga zlo, ne pričakujete tega. Pričakujte pa človeško krutost, glave na kolih na eni strani in tudi dobroto in preudarnost na drugi, poleg tega pa še vso pretkanost, ki si je ne morete zamisliti. Pa še ščepec magije in zadeva je popolna. Skratka, ne gre za pravljico, kjer veste da bo glavni junak preživel, ker je dober in bo premagal vse tiste, ki to niso. Prav to dela zgodbo posebno in vse kar lahko pričakujete so neverjetni razpleti in to, da se boste morali posloviti od tistih, ki ste jih vzljubili in da boste ugotovili, da tudi v tistih, ki so navidez zlobni, v sebi skrivajo dobro. 
Pa še dve stvari sta mi dali misliti. Ena je moč besed, ki se je le redko zavedamo. Ker če bi se je, marsikdaj kaj NE BI rekli ali pa marsikdaj kaj BI rekli. Beseda je lahko smrtna ali pa te odrešuje in tudi tega je v knjigi veliko. Ni dovolj biti pogumen, biti moraš tudi pameten in preudaren. Druga stvar pa je zid, ogromen zid, ki riše mejo, za katero se skrivajo sence, neživci in še kaj bolj strašljivega. Kot podoba strahov v našem življenju. Ampak dobro je vedeti, da za vse obstaja orožje, le najti ga moramo. Tega ne smem pozabit.
Skratka, zgodba vas ne bo pustila hladne in nenazadnje, vsaka dobra zgodba v nas prebudi dobro, se vam ne zdi? Od vsega pa mi je bil najljubši stavek male Arye, ki si ga je venomer ponavljala za pogum in katerega jo je naučil njen učitelj sabljanja: 'Strah zareže veliko globje kot meči'. 
No,  če vam že prej ni bilo jasno, da je bil dopust pod vplivom knjig, vam je pa zdaj :)))) Nisem želela delati reklame, samo enostavno mi je zadeva zelo dobra, predvsem za to ker je drugačna. 
Seveda pa nisem pozabila iskat školjk in opazovat galebov, kot sem obljubila preden sem odšla. Pa še moj novi Nikonček me je spremljal, juhu kako sem vesela, da ga imam :))))
Lepo je biti znova nazaj!

24 komentarjev:

Klavdija pravi ...

Me veseli, da si se naužila življenja, tega tu in unega tam...Lepo je, da si znova nazaj!

Helena pravi ...

Dobrodošla spet med blogericami!
Za to knjižno zbirko sem že precej slišala. Čeprav me svet, ki ga opisuje, ne priteguje preveč, sem si v knjižnici rezervirala prvi del. Pa kaj še?! Tako je zasedena, da me niti na čakalno listo niso dali, ker jih je že preveč pred mano. Se pravi, kakšnih 10 :)
Hm, če si ti brala, kaj dragemu ni bilo preveč dolgčas? :)
Hvala za krasne fotke in čestitam za novo "zverinico"!

MarikaGabez pravi ...

Pozdravljena nazaj strastna bralka, ki si nam tako čudovito prikazala del tvojega popotovanja.

Andreja pravi ...

Lepo, da si nazaj in verjamem, da imaš polno glavo novih idej, ki že čakajo/mo, da pridejo na plan :-))

Maja pravi ...

Super fotke! Še ena taka, ki uživa v branju:) Knjige sem si zacahnala, jih kmalu poiščem v knjižnici.

Vladuška pravi ...

Helena, ja verjamem da je zadeva precej zasedena, boš morala iskati bolj v kakšni manjši knjižnici, jaz sem svoje našla v Rušah in na Muti :)))) Tudi moj dragi je bral, sva oba taka manijaka :))))

Helena pravi ...

Mislim, da bo čez čas že na voljo. Bom kar počakala, saj še ni zmanjkalo drugih dobrih knjig :) No, če sta oba knjigomanijaka, sta imela super dopust. Še to: imaš super slamnik!

Tanja E. pravi ...

Pozdravljena "nazaj"! Čestitam ti za obsežen bralski projekt, taki so se mene držali v mladostništvu in še malo potem, sedaj pa sem v fazi, ko preberem stran ali dve, pa imam dovolj. Zdi se mi, kot da imam prepoln um stvari, ki mi jih še ni uspelo ponotranjiti, "potegniti v telo"... Zato takih projektov zaenkrat ni na moji mizi, he...he... Fotografija oljke pa je prečudovita, kar vonjam zrak okoli nje... LP:)

moi pravi ...

Vesela, da si nazaj in nam s svojim pisanjem popestriš dan. Krasne fotke in čestitke za novega člana, ki te bo zagotovo spremljal vsepovsod.

Andreja M. pravi ...

Dobrodošla nazaj :)
Zdaj , ko imaš polne baterije, pa veselo ustvarjanje .

Goga pravi ...

Lepo, da si se spočila, način sproščanja je pa čisto po mojem okusu. Glede na to, da je delo precej zasedeno si ga bom dala na seznam za prihodnje poletne počitnice :)).

Hali pravi ...

Pekrasne fotografije, dobrodošla nazaj in hvala za namig za maratonsko branje :-)

helena pravi ...

Dobrodošla!!! Mislim, da nam boš po takšni sprostitvi kmalu pokazala spet kaj čudovitega.

Neža pravi ...

Ooo, a ti si tudi not padla :) Jaz grem proti koncu druge knjige, tretjo sem si pa kar na licitacijah za Zavetišče Horjul kupila. Hudo, hudo dobro branje je tole, ja. In tudi jaz sem bila grozno presenečena, da to ni klasična črno-bela zgodba.
Arya je super punca :)

Andreja pravi ...

Evo čtivo je že na mojem seznamu. Ne vem zakaj ampak tudi pri meni je bil dopust vedno povezan s kakšno dobro knjigo. Zadnja leta se ne uspem sicer tako poglobiti ampak tudi jaz sem letos čisto v eno padla in se totalno vživela v zgodbo,da mi je bilo res žal ko jo je bilo konec (Kodeks - je naslov). Me veseli da si zopet nazaj in sigurno se ti prstki že ogrevajo za ustvarjanje. Čestitam za novega Nikona. Fotke so pa čudovite.

Suzana pravi ...

Tudi tvoje pisanje je pripomoglo k zasedenosti knjig, ne le nadaljevanka! Ko bom na vrsti, pa pač bom :-)
Drugače pa dobrodošla nazaj!

namo pravi ...

Oj,lepo da si nazaj.Tud moj dopust so knjige:)Nisem takoj skapirala za katero zbirko gre,pol pa, ja jaaaaaaaaaaaaaaaa to so enkratne knjige.Sicer jest knjig še nisem brala ,ker jih valjda ni za dobit.Ampak dej potegn si z neta nadaljevanko posneto v desetih delih,enkratna,ni presežnika,da bi povedala kok so mi všeč.Mislim da sem jih najprej gledala 5 ,pol pa še ostale,bi vse skup po moje,pa je neki računalnik nagaju in sem mogla sina čakat ,da je zrihtu.Res so enkratne,moraš jih pogledat.Nadaljevanje se pa baje že snema. Juhu ,komi čakam.Ddina škoda je,da je vedno boljš najprej knjigo prebrat,pa pol film gledat,vsaj po mojih izkušnjah.matr sem se razpisala:):):):):)

emanuela pravi ...

superca, da si našla čas za knjige, pa pohvala za čudovite fotke...kdor zna, pač zna.....

Janja pravi ...

Dobrodošla :)). Po čudovitih slikah sodeč, si se imela lepo. Lp

HRANDICA pravi ...

Welcome back :))) Končno!

Creatissimo pravi ...

Hoj, Vladka, dobrodošla nazaj. Zveniš sveže in zagnano, fotke dokazujejo, da si si dala duška, tako da sem vesela zate.
Sem si kar mislila, da boš med knjigami in za predah z Nikcem v rokah :)
Popoln dopust! - naj ti daje energijo tudi v naprej.

Kefa pravi ...

Hej...lepo da si nazaj...še lepše je, da i na morju uživala.

Zdej sem pa malo jezna nate :D, ker sem si rekla, da sedaj nekaj časa ne bom brala. In pogledam na cobiss, in glej ga zlomka, knjige so proste (razen druge). Ni druge, danes moram v knjižnico...in spet ne bom doma nič naredila. :S Ker sem taka bralka, da stvari preprosto ne morem odložiti. Tako da Vladka...hvala ;)
LP, Kefa***

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

1. dobrodošla nazaj !!!
2. čudovite fotke !!!!!!
3. sem morala 3x prebrat, da sem skužila kdo/kaj je tvoj novi družinski član :S
4. SUPER,da si uživala na dopustu !!!
5. še bolj super, da si uživala v knjigi ( jo, še ne poznam; zdaj bom itak morala počakati Kefo ;) )
6. tako domač mi je feeling, da se je težko posloviti od vseh junakov in nejunakov prebrane kjnige.

Tanja pravi ...

Vladka, pogrešala sem tvoje besede, ki lepo tečejo. Dobrodošla!