sobota, 5. november 2011

Božični napisi v slovenskem jeziku

Uf, današnje objave sem se že tako veselila, da sem jo komaj dočakala :). Je nekaj čisto čisto posebnega. Kakšen dober mesec nazaj sem se začela dogovarjati za izdelavo štampiljk v slovenskem jeziku, našla sem nekoga, ki bi mi jih izdeloval in sedaj smo počasi na cilju. Glede na to, da so trenutno najbolj aktualni Božični, sem nekaj takih tudi sestavila in jih oblikovala. Drage moje, ne bodite preveč stroge do mene, saj so to moji prvi skromni poskusi. :) Štampiljke so iz gume, tako imenovane nemontirane štampiljke ali unmounted stamps. To pomeni, da ji je potrebno nato nalepiti še na samolepljivo peno, pri nas jo najdete tukaj, pa tudi tukaj in verjetno še kje.
Predvčeraj sem kot mali otrok čakala, da mi jih je poštar prinesel in kuverto sem le s težavo dobila narazen zaradi vznemirjenja. Bil je krasen občutek in takoj sem jih morala preizkusiti. Danes vam pokažem 2 napisa. Seveda sem vključila take povsem klasične napise, kot tudi nekaj posebnih. Ker pa z odtisi še nisem čisto zadovoljna in jih bo treba še nekoliko popraviti, bo žal še malo trajalo, da bodo na voljo tudi za vas. Držite pesti, da pravočano uspe in da jih boste lahko uporabljale tudi same.
Do takrat pa si krajšajmo čas z mojimi objavami. Tokrat vam predstavljam klasičen napis 'Vesel Božič', ki sem ga dodala na tole čestitko.
Čeprav je napis v osnovi v eni vrstici, sem besedi razrezala in mi tako dopušča več možnosti pri odtisovanju. Vendar več o tem drugič. Tukaj še samo fotografija notranjosti, kamor je prilepljen ornament, ki sem ga izrezala in prve stranice. Pobarvala sem ga kar z mojimi naljubšimi 'barvicami' - Distress Inki :)) in se malo poigrala še z vodo. Temu bi lahko rekli, dobra terapija sproščanja:
Tudi druga čestitka je precej preprosta in zdelo se mi je, da bodo tega angelčka lepo dopolnile besede iz Svetega pisma:
Kako se vam zdi, takole za pokušino in za začetek? Vas bi napisi zanimali? Zaenkrat jih imam pripravljenih 12 in jih še finiširam. Če ste zainteresirane za nakup, mi pišite na mail vladka.serbinek@gmail.com in vam posredujem še več informacij. V prihodnjih dneh predstavim še ostale. Tako zelo mi je bilo všeč odtisniti slovenski napis :)))
Pa še nekaj krasnega vam moram povedati, kar me je v sredo razveselilo tako, kot bi mi nekdo dal več daril naenkrat. Končno sem se namreč opogumila, da sem poslala, zaenkrat na eno stran, nekaj svojih fotografij in čeprav so jih kar nekaj zavrnili, so mi 4 tudi sprejeli. Tako so naprodaj moje prve fotografije, jupije! Tukaj si jih lahko pogledate.

Sonce kliče na plano, izkoristite ga! Jaz pa komaj čakam, da vam pokažem še preostale napise. 

52 komentarjev:

Maja pravi ...

Res me veseli, da ti je uspelo! Vem, kakšen projekt je to, jaz nimam žilice! Super!!

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

tudi jaz sem nestrpno čakala na "tvoje" štampiljke,ko sem zvedela, da si jih dala delat.
vsekakor čestitam!!
kar vidim zaenkrat mi je všeč. in prav gotovo bom kakšno naročila. zdaj grem gledat tvoje fotke.čestitke tudi za fotke <3

Janja pravi ...

Jupi! Vladka, kar objela bi te, tako sem vesela napisov. Komaj čakam :)).
Čestitke tudi za fotografski uspeh. Slik ne morem pogledati, verjamem, da so vrhunske. Lp

namo pravi ...

O super ,da bojo napisi v slovenščini.Vesela pa sem zate,da ti je uspelo.Bravo.:):)

moi pravi ...

Čestitke za fotografije. Upam, da kmalu najdejo kupca :) Sem tudi jaz vesela za štampiljke v slovenščini, upam da bodo kmalu na prodaj.

Kristina pravi ...

Čestitam za ta podvig. Upam, da bom kmalu lahko med tvojimi strankami. Voščilnici sta čudoviti.

valentina pravi ...

Čestitam,ker tole je bil kar oreng podvig.
In KONČNO !!!
So bile prepotrebne v naši mali deželici .


lp

Tanja pravi ...

Vladka, take punce rabimo ;-)
Sem vesela, da si se lotila tega projetka. Še bolj pa sem vesela tvojih sprejetih fotografij.

helena pravi ...

Super tole s slovenskimi napisi in se postavljam v vrsto. Pogledala sem fotografije in so naravnost čudovite. Čestitke!!!!

Daša pravi ...

odlično! tudi jaz sem komaj čakala slovenske napise in ob tej objavi se mi je prikradel nasmešek na obraz :) hvala :) drugače pa zelo zelo lep angelček, imaš to šablono? (ti pišem še na mail)

Sonja pravi ...

Bravo za slovenske napise. Se mi zdi super, da bodo zdaj tudi taki na voščilnicah. Se mi zdi veliko bolj osebno kot pa angleški, če pošlješ nekomu tu. Držim pesti, da uspeš pravočasno dobiti božične napise, saj nekatere že lep čas delajo voščilnice.
Bom spremljala objave :)
Aja, čestitki. Da ne pozabim pohvalit. Všeč mi je tvoj slog, ki se res kaže čez čisto vse izdelke, ki jih pokažeš.

Marina pravi ...

Bravo Vladka... in to 2x... seveda se veselim slovenskih štempiljk z napisi, ker sem pristaš tega, da če se voščilnice delajo za slovenski trg oz. če so namenjene slovencem morajo biti napisi v slovenščini, ki je tako lep jezik=) In držim pesti, da ti v prihodnosti sprejmejo še več tvojih čudovitih fotografij=) voščilnici pa sta kot vedno superca=)lepo se imej...pappa

Urškin Raj pravi ...

oo to je pa krasna novica. jaz bi imela samo eno pripombo - božic z malo začetnico :)

Sabina D. pravi ...

Čestitke za fotografije in super za štampiljke. Res lepo je dobit voščilnico s slovenskim napisom.

Pravljičarka pravi ...

Super, da si se odločila izdelovati štampiljke s slovenskimi napisi. Čestitke za ta nov korak.

Maja pravi ...

Čestitke za fotografije, da bi ti le večkrat uspelo. Super čestitki in res je lepo, da lahko na voščilnico odtisneš slovenski napis.

Goga pravi ...

Ooooooooooo, super, super, za štampiljke,z veseljem bom kakšno "posvojila" :)). Pa spet čudovite fotke, res lepi izdelki na krasnih fotografijah. Angelček je pa tudi meni fuul lep, le kje si ga dobila?

Vladuška pravi ...

Angelček je od PTI: http://www.papertreyink.com/stamps_loveliveshere_holiday.html

Hvala dekleta za tako lep odziv. Samo da še zadevo spravim tako daleč, da vam bo na voljo.

Vladuška pravi ...

Urška, nekako sem od nekdaj navajena da Božič in Novo leto pišem z veliko začetnico in je to šlo avtomatsko tudi v napise. Tvoj komentar pa me je zmedel in sem šla prav iskat kako je s tem, pa sem našla naslednje na netu:

'Dopušča pa Pravopis načelno možnost, da z veliko začetnico pišemo besede z veliko simbolno, čustveno vrednostjo. Za izražanje slednjega Pravopis torej dopušča tudi zapis Božič. Pri novem letu kot, vsaj pri nas, manj intimnem, manj simbolnem prazniku je to manj verjetno (v nobenem primeru pa ni pravilno pisati z veliko začetnico besedo leto). Če pa v voščilnem stavku, ki kot vaš omenja oba praznika, zapišemo božič z veliko začetnico (Božič), nas morda tudi pri novem letu kar samo potegne v zapis z veliko (Novo leto), saj verjetno nočemo deliti praznikov na bolj in manj pomembne, raba velike začetnice pri enem in male pri drugem pa marsikomu verjetno že vizualno implicira tudi to.'

In prav s tega vidika bi jaz ostala pri veliki začetnici, meni se zdi tako bolj osebno. Kaj pa ve menite?

Alenka pravi ...

Dvakrat čestitke, za fotografije in štampiljke. Zdaj bodo tvoje čestitke še boljše in lepše s slovenskimi napisi. Bi jih pa tudi jaz rabila:):)

petrovka pravi ...

Vesela sem za nove štampiljke. In zame Božič z veliko začetnico.

Helena pravi ...

V kakšnih bolj "uradnih" zadevščinah pišem vse praznike z malo (razen Prešernov dan :)), ko pa gre za voščila, sta Božič in Novo leto z veliko začetnico. Ravno zaradi tega, kar si tako sama našla v Pravopisu.
Čestitam in juuuuuuupiiiii - ob (zaenkrat) tvojih napisih in upam, da kmalu tudi naših. Zelo, zelo se veselim in vsekakor bom kupila kakšnega.

MarikaGabez pravi ...

Bravo Vladka!!!
Da te ne morim z pošto (ki verjetno kar leti v tvoj virtualni nabiralnik) ..... sem interesent za vedeti kaj več o štampiljkah.
Voščilnici sta lepi, tako simbolno svečani.
Fotografije pa ... priklon za njih in to, da so naprodaj. SUPER!!!
Z veliko ali malo??? Jaz sem za čustveno, otranje razumevanje. In če je to velika začetnica, potem je to pač velika začetnica in Pika.

Andreja pravi ...

Vesela sem za slovenske napise in prav všeč mi je velka začetnica. Luštni so, komaj čakam da vidim še ostale. Tudi v moj dom bo prišel kakšen!
Čestitki sta krasni :-))

Hali pravi ...

Čestitam za vse, za slovenske napise, za prekrasni čestitki, za fotogrFIJE. Sem vesela zate in upam, d akmalu kaj več poveš o nakupu!

Marna pravi ...

SUper vesela za slovenske napise. Res je lepše. In sem tudi interesent zanje.
Voščilnici pa sta lepi lepi in kot je Sonja napisala, se tvoj slog pač vidi v njih. Ni kaj!
Aja, pa čestitke za fotografije ... najlepša mi je pa tista s sivko!

Nella pravi ...

Super! Čestitke za fotke in štampiljke. Voščilnice pa čudovite.

Urškin Raj pravi ...

Hvala Vladuška za odgovor. Ja, je fino zvedet vedno kaj novega :) Je pa res, da zdaj otroke striktno učimo z malo začetnico in nekako se je tudi vame vsidralo, da je prav z malo in če je napisano z veliko, avtomatsko pomislim, da tisti, ki piše, piše narobe :) ampak brez zamere := prosim, pač vsak po svoje....meni so super slovenski napisi, ampak ker sem tako narejena, kot sem zgoraj zapisala, bi jih kupila le, če bi bile z malo :) sem pač mal posebna ;)

Vladuška pravi ...

Urška, zanimivo kako se te stvari v šoli spreminjajo. :)) Se strinjam s teboj, vsak po svoje in popolnoma imaš pravico izbire in če ti ne ustreza je tudi OK.

Kefa pravi ...

Najprej čestitke za fotografije, nato za štampiljke.
Voščilnice so prečudovite.
Aja, božič tudi jaz pišem z malo =)

Barbi pravi ...

Vau, super štampiljke, čeprav me zmoti Božič - velika začetnica. Sem potem prebrala komentarje iz Pravopisa, ampak na faksu pri slovenščini so učili, da se od praznikov z veliko piše samo Prešernov dan in tako je tudi v šoli, pa se potem posledično tega držim tudi pri svojih izdelkih. Če je čustveni pridih toleriran, fajn za voščilnice, ampak pri kontrolnih slovenščine ni. :)

Kakorkoli že, štampiljke so res lepe in prav manjkajo napisi v slovenščini. Angleški zame niso pol toliko osebni kot slovenski. Vsaj v Sloveniji ne. :D

Tale spletna prodaja fotografij je pa tudi lep dosežek. Me je zamikalo, da bi tudi jaz poskusila. :D

Kristina pravi ...

Čestitke za ta projekt!

Renata pravi ...

Bravo, Vladka! Vesela sem za vsako, ki se takole opogumi.
Napisi v slovenščini so prava pogruntavščina. Do sedaj sem si pomagala s štampiljkami posameznih črk in sestavljala beseda ... očitno se mi ne bo treba več dolgo matrati.

MA-MI pravi ...

Sem vesela, da prihajajo štampiljke v slovenščini. In lepo, da se tvoje fotografije prodajajo na spletu. Želim ti veliko uspehov!

HRANDICA pravi ...

Super si! Štampiljke s slovenskim besedilom so krasna zamisel, kije tudi mene večkrat prešinila. Pogumna si, da si vzela stvari v svoje roke in začela akcijo na "dveh frontah". Želim ti veliko uspeha.

Urškin Raj pravi ...

mi je pa blazno všeč Srečno in Vesele praznike, ta dva bi pa mela haha :)

Tina pravi ...

Bravo!!! Za oboje! Fotografije so izjemne in si zaslužijo odkup, prepričana sem, da jih bo še veliko. Velik HURA tudi za slovenske napise... Jaz začetnice sploh nisem opazila in iz šole sem tudi že vse pozabila. Se pa spomnim, da so nas na ekonomiji učili, da pri umetniških zadevah (logotipi, oglasi,...) pravila o velikih začetnicah ne veljajo, da se pač lahko doseže željen učinek. In voščilnice so po moje tudi v tej kategoriji - samo vsaka ustvarjalka očitno to drugače vidi in želi. Ma meni so totalna špica in samo čakam, da jih namažem in naštempljam. Sem danes imela nekaj božičnih idej...pa sem se odločila kar počakati-kolikor bo treba!, da ne bodo vse z `vesele praznike` :-)))

Creatissimo pravi ...

Čestitke, čestitke, čestitke, Vladka!
Krasno, da ti je uspel projekt štampiljk s slovenskim tekstom! Upam, da bo veliko povpraševanja :). Jaz sicer ne uporabljam veliko besedila (vsaj berljivega ne ;)), a nikoli ne veš... Mogoče me premamijo tvoje ideje!
Voščilnici sta krasni in posebni - lepe kombinacije si izbrala in res, besedilo se jima lepo poda.
No, tudi jaz sem imela v OŠ učiteljico za slo., ki nas je dobro zdresirala, da bi tudi, če bi me zbudila sredi noči, povedala, da se piše z malo... Odločitev pa je seveda tvoja.
Zelo, zelo sem tudi vesela, da ti je uspel podvig v prodajo fotografij :))). Kot vidim, se je najin potep obrestoval, saj je bil sprejet tudi srček ;). Želim ti veliko uspehov in še več odličnih fotk!
Vesela zate!!

Škorčica pravi ...

Velika pohvala za slovenske napise. Meni je to veliko lepše. Res, ker vsi skupaj prevečkrat (po nepotrebnem) podlegamo tujim izrazom. Smo se tako razvadili, da niti ne opazimo, kar je še huje.

Načeloma se res piše z malo (tudi jaz), ampak tudi to je čar našega jezika (in zato ga imam tako rada), da se ga včasih da prikrojiti, če želiš narediti poudarek z oblikovalskega stališča npr, tako kot včasih pišemo cele stavke raje z malimi začetnicami ali, kot praviš ti, če čustva govorijo drugače. :)

Čestitke tudi za fotke! :)

Rina pravi ...

Čestitam za fotografije in bravo za pogum, da si se lotila podviga štampilk.

Simona pravi ...

Krasni napisi in čestitke za podvig. Sama voščilnice s tujim napisom raje ne kupim - izberem takšno brez - že samo zato, ker me jezi, da v domači deželi, ne dobiš nič spodobnega za domačim napisom. Pa tako lep in ustvarjalen je naš jezik. Ga imamo včasih kar premalo radi. Zato sem še toliko bolj vesela, tvoje ideje. Ker me vedno bolj vleče tudi v čestitkarske vode - sicer bolj skromni začetki - jih še ne kažem, sem velik interesent za nakup.

Čarobna hišica pravi ...

Bravo Vladka za tako fajn napise ... tudi moja zbirka štampiljk bo po vsej verjetnosti fasala kakšnega ...
Glede velike črke ... pa so moji spomini iz šole in ur slovenščine taki, da se velika črka uporabi kadar želiš voščiti točno za tisti dan (kar pri Božiču je) ... za novo leto je pa, če pišeš z malo začetnico pomeni, da voščiš lepo in srečno celo leto ... če pa z veliko pa samo za tisti dan ... taka je bila razlaga, če je parav pa ne vem ... tudi meni se zdi nekako logična taka razlaga ... pa saj niti ni pomembno ... pač vsak piše kot se mu zdi bolj prav ...

Čarobna hišica pravi ...

Aja se pozabila še čestitat za uspeh s fotografijami ... ;o)

Maja pravi ...

Vladka super, da si se lotila podviga s štampiljkami v slovenščini. Končno nekdo, ki ni samo besnel in eksperimentiral s slovenskimi napisi, ampak se je zadeve lotil konkretno :). Čestitke & hvala, ker si zadevo zastavila tako, da si jih bomo lahko privoščile tudi druge! Se postavljam v vrsto, ko bodo na voljo.

Tudi mene je sicer zmotil božič z veliko začetnico - sem očitno profesionalno deformirana in razen Prešernovega dneva ne gre pri meni skozi noben praznik z veliko začetnico, čustveni naboj gor ali dol. Me je pa presenetilo, da pravopis to možnost dopušča, nisem vedela za to. Že razmišljam, kako bi vseeno uporabila to štampiljko in nekako sčarala mali b :)

Aja, še voščilnici sem pozabila pohvalit. Čudoviti sta! Angelčka se kar ne morem nagledat, pri okrasku za jelko me je pa prevzelo predvsem barvanje. In pri obeh tiste drobne smrekove vejice ... A so narisane a je to štampiljka?

Pa še čestitke za fotografije. Vse so čudovite, a moj favorit je srce.

Vladuška pravi ...

Maja res je prav zanimivo, ker mene pa so naučili, da se v voščilih piše z veliko. Bo pa še veliko drugih napisov, ki bodo prišli prav ali pa se bo dalo skombinirati tako, da se izogneš konkretno te besede z veliko začetnico. Te smrekove vejice so štampiljka, iz istega seta od PTI kot angelček: http://www.papertreyink.com/stamps_loveliveshere_holiday.html

Metuljčica pravi ...

Super,sama sem si že izborila dva slovenska napisa. Všeč mi je pisava na štampiljkah. Kar pa se pravopisa tiče se je z leti resnično vse spremenilo, od vejic, do velikih začetnic...Super si si zamislila tale projekt, tvoje ustvarjanje pa je itak nekaj posebnega.
Metuljčica

Andreja pravi ...

Ja kot vidiš berem nazaj.. Najprej čestitke za izpeljavo tako zahtevnega projekta. Kar predstavljam si te, kako si odpirala tisto kuverto. Tudi za fofografije iskrene čestitke. Ampak tako je to, če si dober si dober in ni druge. Čestitke še enkrat, sem vesela zate!

Klara pravi ...

Bravo Vladka, ti si res...ma niti ne najdem besed...ful si faca...Meni so štampiljke krasne...pa tudi tvoje fotke so lepe. :)

Anonimni pravi ...

Fantastično, bez riječi sam!!!

Nataša pravi ...

Čestitke, Vladka! Najprej za fotografije, ki so zares čudovite, potem pa še za štampiljke s slovenskimi napisi, za katere sem tudi sama zainteresirana. Božič pa tudi jaz pišem z malo, tako so nas učili na faksu in tako sem se navadila, tudi jaz nisem vedela, da se dopušča možnost pisanja z veliko.
Voščilnici sta krasni, angelček mi je še posebno všeč.

Andreja M. pravi ...

Malo z zamudo prebiram bloge ;) Tole pa moram komentirat ! Bravo za slovenske napise !
Če bi čestitkala, bi jih takoj naročila , tako se pa samo veselim, da bom lahko dobila kakšno čestitko s slovenskim napisom :)

Mateja pravi ...

Tvoji izdelki so tako dovršeni, da nimam besed! Vsako objavo spremljam z občudovanjem. Le tako naprej!