sobota, 14. januar 2012

Živalska objava

Kot piškoti, iz blaga ali papirja, zašite ali zalepljene, iz filca ali fima, narisane ali pisane, kvačkane ali naštrikane. Vsi jih imamo radi zaradi njihovih velikih oči, ki vedno z radovednostjo in pridihom modrosti zrejo v svet - SOVE. Takšne in drugačne. Na Pinterestu si poglejte kako raznoliko navdihuje ustvarjalke. Prav tam se našla tudi tole lušno zadevico in jo priredila po svoje. 
Za 50-letnika 5 zvezdic za 5 desetletij pridobljenih modrosti in izkušenj, ki ga bodo vodile naslednjih toliko let. 
Kukajoč iz debla, kjer domuje, pozdravlja novopečenega abrahamovca in mu želi dobrodošlico:
Malo sem brskala nazaj po svojem blogu in našla še eno 'sovasto' objavo, kjer je bila tudi fotografija Srečkota, najinega malega gekona. Pri nama je bil kakšne 3 mesece, ko je zbolel in nehaj jesti in kmalu tako opešal, da je poginil. Tako Srečko zdaj živi svoje drugo življenje nekje na lepšem. To pa je nadalje pripeljalo do tega, da si je J. namislil še nekaj večjega, strašnejšega :))) - zelenega legvana. Sama najprej nisem bila preveč navdušena, predvsem zaradi njegove velikosti. Vendar je zelo težko dobiti vrsto kuščarja, ki je izključno rastlinojed. Pri gekonu sva namreč ugotovila, da črvi in črički niso tako preprosta zadeva za shranjevanje. Ne samo, da črički kar naprej čričkajo, predvsem je problem, ker črvi smrdijo :)). Tako sem se vdala in konec septembra sva odšla v Avstrijo na sejem raznih kuščarjev, kač in pajkov, in tam sem izbrala to zverino po imenu Rožmarinka. Ime ji je dala moja mama:
Z upanjem, da je samica, saj zraste z repom vred samo 1,5 m (sedaj ima 70 cm in je stara cca 1 leto), za razliko od samcev, ki zrastejo okrog 2 m in se veliko bolj močni in široki, pa tudi bolj sivkasto/rjavi. Če mislite, da narediš tearij in 3x na dan narežeš raznovrstno zelenjavo in sadje ter očistiš iztrebke in je to to, ste se zmotili. Tale mali zmaj oz. bolje rečeno zmajevka (mene spominja na zmaja zaradi oblike glave in ravno zato mi je noro dobra in včasih se mi zazdi, da bo iz teh nosnic začela pihati ogenj) zahteva veliko ukvarjanja. 
Začelo se je tako, da sva jo prinesla domov in se ji nastavljala pred terarijem, da si naju je ogledovala. Po določenem času jo je J. začel jemati iz terarija, kar zgleda precej 'zabavno', saj se brani z repom in njeno udrihanje je lahko kar boleče, če se odloči vdariti s polno močjo, saj ima na koncu repa takšne male izbokline in zaboli kot bi te kdo z bičem. Nato pa je prišel čas, da tudi sama poskusim. Čeprav me je ni strah, mi vseeno ni bilo zabavno, da jo moram zagrabiti, zato sem jo iz dneva v dan poskušala na bolj počasen način in prišla tako daleč, da sicer še vedno straši s svojim repom, ampak bolj zahec kot zares in celo že počaka in se pusti lepo božat v samem teariju. Dokler je še toliko 'mala', da se jo da z obema rokama normalno vzeti iz terarija in jo okopati, jo bo potrebno naučiti, da bo sama prišla do naju. To zahteva vsaj uro do dve intenzivnega ukvarjanja z njo, še bolje pa seveda še več in tudi več ljudi, da se ne navadi samo na enega. Naši Rožmarinki zagotovo ni dolgčas, ker ji jaz težim vsake pol ure, vmes pride še mama in se z njo pogovarja, popoldan pa seveda še J.
Tukaj se sprehaja po stanovanju, saj ji prijajo takšni sprehodi, čez čas pa se sama vrne v terarij, ki je velik kot omara, saj potrebuje veliko prostora in temperaturo nad 30° zaradi presnove. Veliko je, zato tudi hitro raste in se pogosto levi. Vem, da bo mnogim od vas zgledala grozljivo, ampak v bistvu je ena lušna žverca, sploh ko se pusti božat :)))

En zverinski pozdrav vsem. Upam, da vam je bila vsaj sovica všeč :))))))

25 komentarjev:

helena pravi ...

Ja, sovica je neverjetna in spet si naredila čudovit izdelek, ki je tako tvoj. Mega!
K tebi na obisk me pa zagotovo ne bo, ker takšnih zveri ne prenašam najbolje in me totalno zmrazi, ko jo vidim. Povrhu vsega se ti pa še sprehaja po stanovanju... nak, nak.

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

hmmm Vladka, se kar strinjam s Heleno.Sovica je čudovita in je res kar praviš,kako ta modri ptič navdihuje ustvarjalke.na pinterestu jih je zares veliko.
Žal mi je za malega gekona.popolnoma pa verjamem,da je možno vzljubiti vsakršno žival, takoj ko ti vrne malo prijaznosti.uživaj s tvojo/vajino zmajevko

Creatissimo pravi ...

O, takole torej zgleda vajina Rožmarinka! Vidim, da zna pozirati ;). Zanimivo je bilo brati vse dogajanje... - kdo bi si mislil, da je toliko dela z njo. Predvsem iz tega vidika si pravim, da je dobro, da takele zverine nimam doma.

Kirena pravi ...

Spet ena tvoja čudovita čestitka. Sovica je prav luštna, domovanje si ji super izdelala. Za ta drugo zverinico pa tudi jaz nisem navdušena.

Alenka pravi ...

Sovica je čudovita, polna detajlov, natančno premišljena in narejena ,... čisto po tvoje.Žal mi je za prejšnjo zverinico. Upam, da bo tale dolgo živela, ker vidim, da se pri vas odločate za vedno večje zverinice. Če pomislim,....ne ne bom:):):)Bom rajši počakala, mogoče boste pa res pravega zmaja nabavili:):):):)

Helena pravi ...

Sovica je prav nagajiva na čudoviti voščilnici. Všeč mi je ideja, kako kuka iz debla in napis.
Pri vajini novi živali se mi zdi dobro, ker ne pušča dlake in nimata dela še s tem :) Sicer pa ... Imejte se lepo :)

Nena pravi ...

lušna sovica in spet ena ideja ko bom kupovala nove nožke :)
kar se pa kuščarja tiče pa jaz nisem nič navdušena da bi se sprehajal po stanovanju :((((

Simona pravi ...

Najprej hvala za recept. ;o) Sovica je res lušna, zmajevka pa res zmajasta. Te kar občudujem. Korajžna si. Verjamem pa, da prinaša veliko veselja.

Janja pravi ...

Krasna voščilnica. Tako lepo si umestila sovico ♥, zelo mi je všeč.
Druga zverinica je na slikah videti zelo simpatična ...... na štiri oči bi se je verjetno kar malo bala. Ima pa zelo lepo ime :). Lp

Urškin Raj pravi ...

sovica je luštna, ja :)))))

Maja pravi ...

Kakšna simpatična zverinica ♥, prav tako sovica. Vsi dodatki pa naredijo celoto, kot jo znaš le ti.

Anonimni pravi ...

Čestitka je originalna, posebna a tek ovalj ljepotan, stvarno je prekrasan!
Moram pokazati mojim curicama tvoj post da ga vide, oduševit će se:)

Lijep pozdrav.

Maja pravi ...

Kljub temu, da me malce vseeno mrazi in mi koncine stojijo pokonci, moram Rožmarinki priznati, da je čudovita! Vsakič znova se lahko priklonim materi naravi, da je sposobna ustvariti nekaj tako lepega. Kar pa se tiče njene kože, lahko rečem, da je zame popolna inspiracija, saj se nekaj takšnega trudim doseči pri poli, pa mi ne gre. Tekstura, barvni prehodi, kombinacije... Ni kaj, prava inspiracija.

Mojca pravi ...

Oooo tole pa je kr zverinica ja, ampak meni so strašno všeč, sploh zaradi barve in te zmajaste oblike. Verjamem pa, da je ogromno dela z njo, ampak je vse povrnjeno, ko vas tkole zabava. Voščilnica s sovico je pa fenomenalna, sploh tisti šlaček je zakon in res lepo ozadje. LP

Marina pravi ...

O čudoviti sta obe živalici... tista malo manj živa in ona malo bolj živa... ja legvani so res lepa bitja=) meni so všeč ker me malo malo spominjajo na meni tako ljube dinozavre in pelikozavre=) Upam samo, da imate dovolj veliko hišo, da ko zraste do polne velikosti ne bo bivalnega prostora premalo=)pappa

Kristina pravi ...

Verjameš ali ne, ampak od vseh ptic imam sove najraje. Čudovite so. Prav občudujem jih.
Tale vaša zmajevka tudi ni od muh. Jaz je ne bi imela, pa ne ker bi mi bila grda ali bi me bilo strah, pač ker imam rada kosmate domače živali. Mačke, pse, hmmm pa dihurja bi imela.

Sonja pravi ...

Kdo bi si mislil, da bom kdaj kaj takega napisala, ampak meni je pa tale vajina domača žverca všeč :))) sicer ne dovolj, da bi jo imela doma, je pa lepa za pogledat, super barve :) Pa verjetno jo mora bit kar zanimivo gledat, ko se sprehaja po stanovanju :) Še moja dečva,ki je zdaj prišla mimo, je rekla, da je luštna :)
Hecno, ampak na obisk bi šla lažje h komu z vašo živalco kot h komu, ki ima psa, ki bi skakal vame.
aja, da ne pozabim čestitke :) Sovica je prav kjut :)

Jasna pravi ...

ko sem bila na obisku pri Vladki, me je Rožmarinka pošteno prestrašila, ko je z repom udarila po steklu terarija. Dala mi je vedeti, kdo je glavni in naj jo ne zijam, saj je samo legvanka. res veličasna žival. priporoča namesto gledanja televizije. Za spomin pa sem dobila malo njene kože.

Jana pravi ...

Sovica je s tistim zaspanim pogledam prav super. Prav zanimivo je, da ena takšna ptica tako navdihuje ljudi po celem svetu.

Tale tvoja Rožmarinka je prav luštna in zelo fotogenična. :)

Andreja pravi ...

ooo tale vajina nova pridobitev je zelo fotogenična in čudovito lepa. Včasih sem ob pogledu na razna "stvarstva sveta" res zelo ganjena in tale Rožmarinka to definitivno je. Ja pravo čudo lepote. Imela jo sicer ne bi, ampak nimam pa nič proti kuščarjem, kačam in podobnim bitjim, ki jih nekateri tudi pogledati ne morejo, kot npr. moj možek :-))
Tudi sovica lepo paradira in zopet si naredila eno krasno čestitko!

Nella pravi ...

Sovica čudovita, s super voščilom :) Legvanka tudi zelo lepo in zanimivo bitje, verjamem pa, da zahteva ogromno časa in prostora. Prijetno druženje in učenje z novo čanico. Lp

Goga pravi ...

Rožmarinka je prava manekenka, kako lepo pozira. Všeč so mi njene barve. Bala se je jaz gotovo ne bi, doma pa je tudi ne bi mogla imeti še omar za cunje nam primankuje, terarij potem ne pride v poštev :)).

Sovica je pa čudovita, tudi jaz imam eno za pokazat.

VSE DOBRO pravi ...

Oh kako so te tvoje sovice všečne, pa če nosijo božične kapice ali samo klobučke ali so zavite v pisane šale ... ta z zeleno kombinacijo v duplini in z zelenimi listki pa je zvezda - sem se kar zaljubila vanjo - spet imam popadke zelene barve :o)))

Rožmarinka pa je čudovita in imela sem jo priložnost videti tudi v živo in ko je bila še malčica - lepo se razvija, lepo raste in čudovita je - takšno zeleno barvo malokje vidiš in ime ima prelepo - kar crkljajte jo še tako dalje in jupiiii za takšnega ljubljenčka v brlogu - saj je čist prijazna zmajčica :o)))

Vse dobro ...

Andreja pravi ...

Ja sovica je super, pa tudi tale Rožmarinka ni od muh. Si kar zamišljam mojo Tijo kako bi se je lotila☺ Še osebno pa mije všeč njena barva.

Tina Makuc pravi ...

Čudovita !!!!