četrtek, 10. februar 2011

Šopek maka in marjetic za rojstni dan

Se tudi vam ob misli na makova polja zgodi, da vas domišljija ponese v prostranost, svobodo in začutite veter v laseh, ki hkrati nežno pozibava žito in makove cvetove? V resnici še nikoli nisem stala sredi makovega polja in predala svoje valovanje las vetru, ampak bi bilo vredno pokusiti ;)
Sem pa zato uporabila nove štampiljke, najprej makove in potem še cvetove marjetic. Da pa tudi tokrat malo obogatim objavo in da dodamo nov zapis v našo malo 'beležnico' simbolov, sem tudi tokrat pobrskala po netu in izbrskala nekaj zanimivih stvari.
Mak je v osnovi simbolj smrti in sna. Sna predvsem zaradi ekstrakta opijuma, za simbol smrti pa je kriva njegova rdeča barva, ki ponazarja kri. Vendar v nasprotju s tem, je pri Egipčanih veljal mak za ljubezensko cvetlico. Bolj mračen pomen pa ima pri Grkih, ki so predvsem izkoriščali njegovo narkotično moč in se v transu podajali skozi navidezno smrt v novo življenje, s čimer bi se naj očistili.
Kar se mi je zdelo najbolj zanimivo, je njegova simbolika, ki jo prinaša v krščanstvu. Za kristjane naj bi bila ta čudovita rdeča cvetlica simbol prave vere, kajti predstavlja Kristusa in njegov pasijon. To izhaja prav iz rdeče barve, ki simbolizira Kristusovo kri. Ker pa mak raste prav med žitom, je takšno žitno polje hkrati tudi simbol evharistije, saj žito predstavlja Kristusovo telo, mak pa njegovo kri in skupaj sta simbol misterija evharistije. (vir: http://www.carovnice.org/interaktivno/modules.php?name=News&file=article&sid=284 in http://www.okomode.com/metropolis/566/crveni-mak-simbol-vecnog-sna)
 Kaj pa marjetice, razen tiste znane 'ljubi, ne ljubi'? ;)) Tudi tukaj je legenda povezana s smrtjo, vsaj pri keltih, kjer pravi, da marjetice izhajajo iz duhov otrok, ki so umrli pri rojstvu. Bog je posul marjetice po vsej zemlji, da bi razveselil žalujoče starše. 
Po drugi strani pa marjetica simbolizira ljubezen, zvestobo, pomlad, odličnost in neomadeževanost. V krščanstvu pa je marjetica simbol Marije kot božje neveste, svetosti in čistosti. (vir: http://www.kupid.com/-forum/_vt.php?p=245526 in http://www.cvetlicarna-aralija.com/simbolika-cvetja.aspx)
Obe čestitki sta rojstnodnevni in ta z makom naj prinaša dobro vero in lep sen, ta z marjetico pa naj prinese pomlad, čistost in razširi srce.  
 Želim vam lep dan, s soncem obsijan!

27 komentarjev:

Hali pravi ...

Marjetke in mak izgleda na čestitkah kot bi bila prava.Res dober učinek! In hvala za majhno raziskavo in razsvetlitev simbolov. Tudi tebi en krasen dan!

HRANDICA pravi ...

Sem rekla, da so z razlagami simbolov tvoje voščilnice presežek! In potem si vsak vzame svojo razlago, ki mu je najbolj pri srcu :).
Hvala za sončne žarke, čeprav dvomim, da bodo prodrli skozi našo meglo.

moi pravi ...

Super za razlago simbolike.
Se mi pa zdi, da ti 2 cvetici vsakemu predstavljata kaj drugega.
Mene mak spomni na poletje. Krasno!
Marjetice pa na travnike, posejane z marjeticami. Pa še na koga ;)-
Krasni čestitki sta. Tako skrbno sestavljeni.

Anonimni pravi ...

Zelo lepi čestitki. Še posebej rdeča, z makovimi cvetovi je tako posebna.
Prav tako je zanimiva razlaga oz simbolika cvetov.

Suzana pravi ...

Se mi zdi, da si presegla samo sebe! Obe sta tako čudoviti! Prav rada bi se ti enkrat prikradla v misli in ti sunila kakšno idejo! Pomen cvetlic pa da objavi še en poseben pečat!

Andreja pravi ...

Obe sta prečudoviti in kako fino da si predstavila še pomen teh dveh cvetlic. O maku sem nekaj že vedela, to da so marjetice v tolažbo žalujočim staršem pa prvič slišim. Hvala da si se potrudila in oplemenitila objavo s tako lepo predstavitvijo.

Škorčica pravi ...

O, Vladuška, mislim, da intenzivno kličeš pomlad, z maki pa celo že skoraj poletje! :)

Dva krasna šopka izpod tvojih rok!

Jana pravi ...

Na simboliko ne dam prav veliko, se bolj ravnam po občutku, kaj je všečno in kaj ne. No, krizantem vseeno ne bi nekomu podarila za rojstni dan, da ne bo pomote. Ti dve čestitki sta mi zelo všeč, saj predstavljata naravno lepoto, svežino, prostost,..Da me ne zanese prevč. :)

M-teja pravi ...

Ob tvojih izdelkih ostanem vedno znova brez besed, čudoviti so! Všeč mi je starinski privdih v voščilnicah in pa seveda simbolika, ki vse skupaj dopolni in izpopolni...super!

AllyRose pravi ...

To si pa dobro napisala. Zelo zanimivo - všeč mi je, če poleg tega, da si malce spočijem oči na tvojih izdelkih, zraven še kaj novega izvem.
Cvetlici sta mi obe krasni, tako v naravi, kot na tvojih voščilnicah.

Janja pravi ...

Lepi, sta mi zelo všeč. Lp

Helena pravi ...

Kdor zna, pač zna :) Tako z besedami, kot z rokami. Tebi gre oboje super in mi je všeč besedilo v objavah ter seveda sami izdelki. Da je vse še lepše, poskrbiš s svojimi fantastičnimi fotkami!

Andreja pravi ...

Obe sta "preprosto" lepi :-))
In vidim, da postaja šivanje tvoja stalnica!

Simona pravi ...

Super so tele tvoje objave. Obe voščilnici pa spet presežka.

VSE DOBRO pravi ...

Čestitki sta takšni sveži sapici, ki meni dišita po pomladi - oh kako jo letos komaj čakam in zdi se mi, da sem vsako leto bolj odvisna od sončnih žarkov :o)))

Tudi meni je mak rožica, ki me spominja na poletje in oh ljube marjetice - ne vem zakaj jih imam tako neizmerno rada ...

Vse, vse dobro ...

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

wow, wow, wow...hvala za razlago o teh dveh cvetlicah♥ voščilnici pa sta mi ZELOO všeč:)in tvoje fototgrafije so že druga umetnost. vsakič mi vzameš sapo! lepo ♥

namo pravi ...

Sej sploh ne vem kakšne presežnike naj še uporabim.Vse je tko lepo poštimano,napisano in narejeno:)

Marna pravi ...

Dve prekrasni voščilnici sta to! Itak veš, da sem zaradi tebe že dolgo brez besed ...

Simona pravi ...

Krasni voščilnici sta nastali, mak in marejetice so ene izmed mojih najljubših poljskih cvetic.

So klasične ali digitalne štampiljke? Ravno danes sem si ogledovala ene gumijaste, pa ne vem ali niso mogoče celo te...

MarikaGabez pravi ...

Ja, spet si nas obogatila za nova znanja in naše oči razveselila z tema čudovitima voščilnicama. Še vedno tako tvoji, pa vendar nekakšna nova smer.

mimoza pravi ...

So predhodnice že vse povedale, čestitki sta enostavno prepreprekrasni! Komaj čakam, da bodo zacvetele tudi v naravi.

Maja pravi ...

Prekrasni sta obe. Kličeta pomlad in toplo sonce.

Mojca pravi ...

obisk pri tebi je prava paša - za oči, dušo in srce.

Čarobna hišica pravi ...

SE vidi, da sem malo zaspala zadnje čase in sem pokukala po tvojih voščilnicah ... ampak tokrat sem prebrala tudi tvojo zanimivo objavo in teli somboli ujeti v tvoj zapis so multi zanimivi ... koliko lahko zamudimo, če nam gre na živce branje besedil objav na blogih ... hehehehhe ... hvala in lep dan še naprej ... komaj čakam novo objavo ;o)

Tanja E. pravi ...

Uf Vladka, to pa sta spet dve "kapitalki". Čudovit napis stoji na tisti z makom, kako zelo resničen, všeč so mi naravne barve, ki tako pristajajo tvojim izdelkom, premišljeni dodatki, šivi...Čudovite so tudi marjetice, če bi izbirala sama, bi izbrala - seveda zeleno! Lepo te pozdravljam:))

Nena pravi ...

ob tej objavi sem si "spočila učke" in se naučila nekaj novega o pomenu cvetlic

Andreja pravi ...

za v okvir! Obe! :)