četrtek, 14. marec 2013

Kuharska knjiga življenjskih ali kuharskih receptov

Ob pisanju te objave sem se spomnila na moje besede v začetku tega leta o tem, da bom letos kozarce za marmelado napolnila s časom in si ga počasi mazala na dneve... Čeprav sem si dolgo zatiskala oči, sem si morala vseeno priznati, da sem precej obremenjena s časom. Pa ravno tega si nikoli nisem želela. In prav zato me zelo jezi, kadar že v naprej razmišljam kako hitro bo nekaj minilo, ali pa ko si skoraj na minute planiram čas. In če ni ravno po planu, me zna kar precej ziritirati in to ni dobro. Zato sem si zadala, da kozarce za marmelado resnično tako in drugače napolnim s časom in to tako, da bo njihov rok trajanja kar najdaljši :) Recepte še preizkušam in dodajam različne začimbe, ampak osnova je taka: vsakič ko me prime ´časovna mrzlica´in imam potrebo po planiranju, se ustavim in si rečem, da je čas na moji strani. Poskušam se prepustiti dnevu in opraviti, kar sem si zadala, vendar ne več obremenjena z minutami. Včasih mi uspe bolje, drugič slabše. Ampak napredujem. In ko si tako že nekaj časa dopovedujem, da je čas na moji strani, se mi na trenutke zazdi, kot bi se res ustavil in dejansko mi uspe narediti zadano, pa še slabo voljo pustim pred zaprtimi vrati. Znova dokaz, da so naše misli tiste, ki nas lahko vodijo na slabše ali pa na boljše, odvisno kako jih znamo obrniti sebi v prid. To je samo potrditev, da je treba razmišljat pozitivno in vizualizirat svoje želje. Namreč, v trenutku, ko jih začutim, resnično začutim, se začnejo moje misli tudi materializirat.
Skratka. Poskusite, naj bo tudi vaš moto: ´Čas je na moji strani´. Ko se vam bo zazdelo, da vam najbolj uhaja iz rok, si vzemite minutko zase in se umirite. Živčnost in nervoza pospešujeta čas, nasmeh in pozitivno razmišljanje ga obračata vam v prid. To je osnovni recept, ve pa si dodajte še svoje začimbe. Če imate tudi ve kakšen nasvet ali recept, vam z veseljem prisluhnem. Tudi Maja je ta teden pisala o tem, da mora naš um biti pozitiven, če želimo da je takšno tudi naše življenje. 
Zato drage moje, je lahko kuharska knjiga tudi dnevnik misli in receptov za življenje. Zakaj pa ne? Vendar te dve nista te vrste. Ob njuni uporabi bo skozi čas pridišalo kaj zelo prijetnega in blagodejnega za naš želodec :)  Prva je zelo podobna tisti izpred nekaj objav nazaj, pri drugi pa sem uporabila isto osnovo z manjšimi variacijami.
Nisem si mislila, da bodo postale takšen hit, kajti še nekaj jih je na listi za izdelavo. Vendar mi jih je zelo ljubo izdelovati in vesela sem, ko si predstavljam, da bodo krasile neznane police v kuhinjah.
Bodite lepo in imejte veliko časa na svoji strani!

P.S. Ker večkrat dobim vprašanja o materialih, ki jih uporabljam, sem se odločila da vam tudi jaz na koncu objav dodam listo vsega uporabljenega. Upam, da vam kaj pomaga.

Štampiljke: PTI (Recipe Box Label), Hero Arts (What's cooking), napis je štampiljka iz mojega prvega novoletnega seta, štampiljke vijugice (pozabila pogledat, bom dodala podatek naknadno :)
Blazinice: Distress Inks (Walnut stain, Vintage Photo, Fired Brick, Aged Mahogany, Rusty Hinge, Forest Moss), PTI (Dark Chocolate)

31 komentarjev:

Ustvarjalne sanje pravi ...

Prekrasno in čudovito,lp

Gourmet forever pravi ...

Super si to zapisala. Ravno to sem potrebovala: čas je na moji strani. In krasne beležke - itak!

moi pravi ...

WOW, pri teh tvojih kuharskih bukvah bi pa jaz bolj malo skuhala. Verjetno bi jih ves čas obračala in občudovala kako si naredila to in ono in kako dobro si se spomnila, da si dodala tisto...
Glede časa pa imaš prav: bolj hitimo, bolj hitro teče. In če se držimo tvojega recepta in se ustavimo, mu ne pustimo več, da smo mi njegovi služabniki, temveč obratno, ga ulovimo. Včasih je to težko dojeti, pa je res tako.
Vesela sem, da si, klub pomanjkanju, vzameš čas še za nas, tvoje prijateljice, ker je fino v tvoji družbi.

Nella pravi ...

Krasni knjižici in super razmišljanje :)

oldpunca pravi ...

Te tvoje kuharske bukve so pa res krasne in nekaj posebnega. Verjetno bi jo tudi jaz samo gledala, če bi jo imela :-) Misli si čudovito strnila. Pri tem sem se spomnila stare modrosti: Ko se ti najbolj mudi, sedi :-)

Maja pravi ...

Lepo si tole zapisala. Pravijo, da nas stvari spravijo iz tira točno toliko kot sami dovolimo in tvoja mantra je prava v boju proti temu!

Kuharska knjiga bi bila pa pri meni v vitrini, ker bi se bala, da bi se na polici preveč zaprašila in umazala, tako čudovita je!

Mojca pravi ...

lepo si napisala in tudi sama sem včasih stvari načrtovala vse stvari in se tega kar hitro odvadila ... sama sem to povzela po svoih starših, ... vzgoja naredi marsikaj. tvoja voščilnica pa je kot vedno čudovita. lp

helena pravi ...

Tole kuharico bi imela za top 10 naj naj receptov, ker samo takšni sodijo v tako vrhunsko knjigico.

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Čudoviti knjigi za posebne recepte, ki gredo iz generacije v generacijo in so samo družinski-od kuhinje za krizne čase pa vse tja do razkošnih pojedin.
Lp Tamara

Klara pravi ...

S tole objavo si dokazala, da imaš čas res v vajetih...lepo napisano, krasno izdelano...pa še čas za listo z materiali si imela...super ti gre. :))
Sem pa istega mnenja kot Maja...tako knjigico bi tudi jaz 100% čuvala.

Helena pravi ...

Kljub temu, da ti včasih malo uide, je čas vsekakor na tvoji strani in uživaš v njem ter ustvarjaš male mojstrovine na dih jemajočih fotografijah. Veselim se vsake tvoje nove objave, ker mi daš ogromno z razmišljanjem in izdelki.
Tako kuharsko knjigico bi tudi jaz imela le v vitrini :)
Hvala za seznam uporabljenih stvari!

Maja pravi ...

Te tvoje kuharske bukve, bi še takšnega anti kuharja prepričale, da bi prijel za kuhovnico.

Kirena pravi ...

Čudovite kuharske bukve si izdelala, sem takoj začela razmišljat kateri recept bi dala vanjo. Glede časa pa... vedno ga je premalo, če pa se s tem obremenjuješ, ga je pa še manj. Imaš prav: čas je na moji strani.

Danica pravi ...

Ob takih kuharskih bukvah človek res ne more ostati ravnodušen. Sama bi jih uporabila za tiste naj naj recepte, ki jih v življenju ne želim pozabiti in zagotovo bi bili zapisani s srednjeveško pisavo.Naredila si prekrasne kuharice. Lp

Andreja pravi ...

Ja, čas je sigurno naš vladar, AMPAK kolikor se mu dejansko pustimo. Lansko lepo, ko sem imala veliko naračil v času sv. obhajil in birm, sem za trenutek padla v "ta moment", a sem se poskušala umiriti, vse še enkrat lepo pomisliti in na koncu koncev sem imela višek časa.
Mislim, da boš te bukvice še delala in delala in ... še bo primanjkovalo časa :-)))))Naravnost čudovite so. Super si zložila vse šablone in končni izdelek je res fantastičen.

Renata pravi ...

Kuharske bukvice so prekrasne, naravnost čudovite! Sama bi jih tudi postavila kar v vitrino, ker bi se bala, da jih s svojo kracajočo pisavo uničim :)

Čas pa ... naš zaveznik in sovražnik ...

Metuljčica pravi ...

Ko takole spremljam ustvarjalke in prebiram njihovo razmišljanje, se me preprosto dotakne. Vsak človek ima svojo zgodbo, svoje trenutke in ta borba s časom je že skoraj naš vsakdanjik. Tako zelo pomembna je organizacija, plan......Takšna kot sem, sem se povrhu vsega vpisala še v kuharski tečaj starih domačih kmečkih jedi in seveda čakam na tvojo bukvo, ko bom na vrsti seveda. Človek jo preprosto mora imeti, čudovita je.

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Lepo. Iskrene misli, lepa knjiga. Vse lepo še naprej, dobro vlagaš v kozarčke, tale svoj čas :)

Simko pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Simko pravi ...

Prav prijetne so te tvoje kuharske bukve za oko... :). Nekaj posebnega!! Vsaka ima vse postavljeno na svojem mestu in kot celota izgledajo PREKRASNO!! Ta moto pa si vsekakor moram vzeti za svoj..., saj se mi zdi, da čas ni nikoli na moji strani... :)),
Pozdravček in lep vikend ti želim,
Simona

Biljana pravi ...

Zelo,zelo, lepo.

VSE DOBRO pravi ...

Kako lepo si to zapisala ... takšen kozarček bi sedaj nadvse potrebovala ... In tvoje stvaritve kot vedno prelepe ...

Naj ti bo čas naklonjen ...

Vse dobro ...

Jana pravi ...

Dobro si zamešala tale recep za čas. Pa saj ni tako zakompliciran, le držati se ga je potrebno. :)

Krasni izdelki.

MarikaGabez pravi ...

Čisto tvoji sta ..... nikoli ne bi mogla skriti, da sta prišli izpod tvojih prstov, iz tvoje delavnice. Všeč in čudovito.

Simona pravi ...

Kot je zapisala Odmevčica - tak kozarec bi imela tudi sama, knjižico pa bi gotovo polnila z življenjskimi recepti. Krasna je.

Martina pravi ...

Tudi jaz se trudim imeti čas na svoji strani, a vedno ne uspe. Takrat se je treba ustaviti, vzeti nekaj minut zase in času pokazati kdo je gospodar. Kuharski bukvici sta preprosto čudoviti.

MA-MI pravi ...

Kako dobra zamisel in kako lepa naslovnica!

Ana K. pravi ...

Kaj naj rečem..si res prava mojstrica..vedno tako dovršene in unikatne kreacije!!! Vidim da sem jih kar nekaj izpustila, vendar mi je vsaka posebej čudovita in prav rada bi kako videla v živo.
Lp

Tanja E. pravi ...

Krasen zapis o odnosu do časa... in mojstrske bukvice, čudovito dovršene. Zelo zelo lepo!

Janja pravi ...

Čudovita je. Prekrasno izdelana. Lp

Hali pravi ...

Noro lepo, nostalgično in ja časa imamo točno toliko kot želimo :-) Treba ga ja izkoristiti do konca :-)