petek, 30. marec 2018

Nova ljubezen - barvice - kako se je začelo in kako se pravljica nadaljuje

Vsi poznamo tisto z zarečenim kruhom in po moje sem so se meni kile kar pošteno povečale v zadnjem času, ker sem pojedla kar nekaj štruc. Če bi mi nekdo še kakšen mesec nazaj razlagal o barvanju z barvicami (tistimi klasičnimi barvicami) bi mu odgovorila, da je super in da mi je zelo všeč izgled in da to ni zame. In potem se je zgodilo - ljubezen na prvi pogled, dotik, poteg z barvico. Kakorkoli želite :)



Za vse to se imam zahvalit naši dragi Tini, ki me je napeljala na (ne)kriva pota. In nadvse hvaležna sem ji za to. Barvanje z barvicami je povsem drugi svet. Veste, da imam nadvse rada akvarelne tehnike in barvanje, ampak težko je primerjati z barvanjem z barvicami. Slednje je še bolj sproščujoče in prav neverjetno je, kaj lahko človek ustvari s plastmi barvanja. V bistvu je potrebno barvati z veliko mero potrpežljivosti in nežnosti, ker pritisk ne naredi nič dobrega. Kot rečeno, je vse v plasteh in raznih odtenkih barvic. Samo za obraz tega kuharja sem verjetno uporabila 7 barvic. Po kar nekaj plasteh se površina zgladi oz. bolje rečeno pigment pokrije vse tiste hribe in doline na papirju in potem se barve začnejo prelivat kot pri barvanju z markerji. Res noro.



Najbolje se je učiti tako, da barvate po kakšnem videu. Jaz sem barvala po tem in uporabila enak motiv, saj je tako najlažje in lahko povsem sledite korakom tistega, ki barva. Ene izmed barvic, ki so meni ljube, so te od Chameleona. Zanimivo pri njih je, da imajo dve konici, po eno na vsaki strani. Ena je svetlejša in druga temnejša in tako vam ni treba razmišljat, katera dva odtenka uporabiti skupaj, ko senčite. Tako dobite v paketu 25 barvic in kar 50 odtenkov. Verjemite mi, da je velika razlika med poceni in dražjimi barvicami, saj imajo slednje veliko več pigmenta in omogočajo veliko lažje barvanje in nanašanje plasti. Pa tudi na papir ne smete pozabiti. Uporablja se eko karton, kot sem ga jaz, lahko pa akvarelni papir, ki pa ne sme biti povsem gladek. Da se pigment dobro razporedi po papirju, potrebujete namreč malo grobo strukturo. In če sem vam na zgornjih dveh fotografijah pokazala svoj tretji poizkus, naj vam pokažem še prvega in drugega. Če je prvi še povsem zgrešen, je barvanje obraza na drugem že nekoliko boljše. Nad tretjim poskusom pa sem presenetila samo sebe in bila sem ponosna in vesela kot mali otrok, ki mu je prvič nekaj uspelo. In tako zdaj po službi zavijem naravnost v ustvarjalnico in barvam, barvam in barvam...



Malo več sem imela za povedat danes in o barvicah bom še marsikatero reklo v prihodnjih objavah, ko vam pokažem še druge vaje in pa seveda tudi barvanje s kakšnim drugim medijem. 



Preden pa se poslovim, pa naj vam zaželim blagoslovljene in doživete prihajajoče praznike. 

23 komentarjev:

oldpunca pravi ...

Takšne ljubezni na prvi poteg so mi zelo znane. :-) Čudovito si pobarvala kuharja. Zgleda, kot da bo vsak čas stopil iz papirja in nekaj skuhal. :-) Si kar predstavljam, koliko časa si vložila v ta izdelek in komaj čakam naslednjih umetnin. :-)
Želim ti lepe praznike!

Helena pravi ...

Ooo, Vladka, zelo navdihujoča je ta tvoja nova ljubezen. S Chameleon markerji me nisi okužila, to pa se mi zdi, da bi bilo nekaj zame :) Fantastično zgleda in hvala, ker si dala vse linke in tudi obe vaji, s katerimi nisi bila zadovoljna.
Enkratna voščilnica.
Tudi tebi in tvojim želim veliko noč, polno ljubezni in vstajenjskega veselja.

Maja pravi ...

Kuharček je s tvojim barvanjem oživel. Že dolgo imam celo škatlo barvic, pa se kar ne morem spraviti k barvanju. Kolikor imam potrpljenja pri šivanju, pa ga pri barvanju (oz. učenju le-tega) nimam.
Lepe praznike in obloženo mizo😃

Keti's Projects pravi ...

Te povsem razumem. Jaz sem padla na pobarvanke ampak še zbiram pogum, da barvanje uporabim tudi na voščilnicah. Zaenkrat je samo zame ;-) Tebi gre krasno.
Tudi jaz želim tebi in tvojim lepe praznike.

Goga pravi ...

He he he dobrodošla v svetu suhih barvic. Meni najljubša oblika barvanja. Akvarel mi je všeč vendar jaz ga popolnoma ne bom nikoli osvojila, raje imam suhe barvice in tele Cameleonke so res čudovite. Jaz bi sicer dodala še par odtenkov ampak je tudi tako čisto ok. Pa fascinantno je kako fajn se barva na eko karton mar ne ???
Kuharček je fantastičen, kot motiv in pobarvan. Lepotec da je kaj.
Lepo praznovanje tebi in vsem tvojim želim.

VEANA R. pravi ...

Joj, kako si tole lepo napisala in še lepše pobarvala. Sploh se ne morem nagledat tega simpatičnega in prefinjenega kuharja. Čist ta pravi! Priznati je treba, da ti gre barvanje odlično in želim ti še veliko uživanja ob tem. Lepe praznike !

moi pravi ...

Tvoj tretji poskus? Ma, meni zgleda fantastično. Sploh ne bi rekel, da se lahko navadne barvice prelivajo brez nekega medija. Res krasno pobarvano in hvala za vse linke.

Valerija pravi ...

Uau, prekrasno si pobarvala kuharčka in naredila super voščilnico. Hvala za podroben opis in napotke - vedno so dobrodošli.

Marija pravi ...

Ojoj, Vladka. Vsakič znova navdušiš z izdelkom in v meni sprožiš pravo nevihto. Zakaj? Ves čas iščem pravo tehniko....začela sem s copici, ugotovila da so suhe barvice in terpentin boljše, nadaljevala z distress markerji, ponovno osvojila copice, sedaj me spet mikajo akvarel zig markerji in Tina in še ti prideta in pokažeta tehniko z barvicami.... V glavnem tvoja današnja objava mi je dala misliti in mi je všeč. Tvoje barvanje je zelo mojstrsko.

Moje drobtinice23 pravi ...

Vau Vladka, pa to je fantastično. Kakšni poskusi, meni je že prvi zelo všeč.
Pri tebi je videti vse tako preprosto kar sploh ni ne! Jaz se že nekaj časa trudim pa mi nekako ne gre :( Hvala za link.
Želim ti lep preostanek praznikov.

ArtMBR pravi ...

Spet popolna objava. Praksa dela mojstra, ampak tukaj se meni vseeno zdi, da je potrebna zelo velika mera potrpežljivosti. Izdelek pa kot bi bil tisk- popolno.

Renata pravi ...

Waw! Prekrasno si pobarvala motiv, kot bi bil natisnjen. Verjamem, da je potrebno res veliko potrpežljivosti in vztrajnosti.

Zvonka pravi ...

Zelo simpatičen je tale kuharček in seveda krasno pobarvan. Hvala za vse nasvete in upam, da me ne popode še ta strast.

Andreja pravi ...

ooo kako lepo si nam predstavila barvice in tvoje barvanje je že v tretjem poizkusu čudovito, prav mojstersko. Tvoj kuharček pa je strašno lep in simpatičen.

Metuljčica pravi ...

Čudovito je pobarvan tvoj kuharček. Hvala za razlago in vse linke. Resnično znaš navdušiti in ko človek vidi tvoj izdelek resnično vidi mojstrsko delo. Ti samo barvaj in uživaj.

Ne-Ja pravi ...

Nikoli nebi pomislila, da je kuharček pobarvan z barvicami -svetovno senčenje in prelivanje... res je oživel na papirju :). Se vidi že po izdelku, da je to bil aljubezen na prvi pogled in komaj čakam, da pokažeš še kaj. Lepe praznike z zamudo tudi tebi in tvojim :)

Nataša Š. pravi ...

O wow, enkratno si ga pobarvala! Že motiv je tako simpatičen in prav oživel je pod tvojimi barvicami. Tudi sama sem se lotila barvanja z barvicami in kar nekaj poskusov je za mano, ki pa so pristali v smeteh. Res je potrebno veliko potrpežljivosti in časa. Mene čaka še veliko vaje :) Tebi je odlično uspelo, sploh se mi zdi, da je obraz še najtežje pobarvati zaradi potez in mimike.
Odlična je!

Tina pravi ...

Vzdihom ni konca in kraja...kako tebi uspe doseči mojstrstvo TAKOJ, je pa naravnost navdušujoče!!!

AndrejaM pravi ...

Vladka, popolnoma razumem tvoje občutke pri barvanju z barvivami. Čisto svoj svet! Kuhar pa je fenomenalen!

Hali pravi ...

Mojstrica, nimaš kaj...čudovito pobarvano..res in tako lušten motiv

Majda pravi ...

Čudovito ti je uspelo in vem, da nas bo veliko, ki si bomo ( sem si že ;- ) zaželeli ponoviti tvojo "vajo"... si me začarala, pa očarala pa ... kako naj povem mojim pastelnim barvicam, da bi rada preizkusila še kaj novega, podobnega a neznanega?!
Hvala ponovno za navdih in izziv,Majda

Janja pravi ...

Zelo lepo Vladka. Lp

Tina Z. pravi ...

krasna ljubezen je tole in mojstrstvo na delu, vsem nam pa navdih!